Off The Cross – Era

Het debuut en de flamboyante liveshow van deze Antwerpse kerkgangers leidde al menig Belgisch metalfestival in bekoring. Het bracht hen ook naar commerciële festivals als Graspop en Groezrock. Nu volgt een EP ter bevestiging.

Dat Graspop hen vroeg, bevestigt vooral dat het commerciële appeal van het ‘metal’-luik om te kotsen is. De symfonische arrangementen zitten daarentegen ook op Era vernuftig ineen. Bombastische synthladingen die soms uit drie verschillende frisse geluidskleuren bestaan, vrouwenkoren, zalvende klassieke pianocantates en na een lijzig stuk neofolk zelfs een saxofoonsolo in The Mist. Sommigen laten daar een kudde gorilla’s in los, deze mensen doen het met saxofonen. Speciaal zonder dat het speciaaldoenerij is, daarvoor heffen we ons kruis op.

Voor de harsige persijzerscream die eindigt in een grofgeschoren gruntzin evenzeer. Maar dan zijn er dus die platte gitaarfiguren, die doorgaans uit gladgegumde meeschreeuwrefreinen en geplamuurde ritmepartijen bestaan. In het beste geval met een florissante sprei snaarspinnerij erover. In de gitaarluwe strofes sturen de basstromingen en de toetsentapenades de zang aan, catchy, maar ook dat is weer zo’n woord dat we liever niet gebruiken.

Een flits van de ware klasse die de hype rond Off The Cross wel degelijk zou kunnen rechtvaardigen is de grootse apotheose van een kleine halve minuut, waar alles een keer samenkomt op het eind. Dáár gebeurt er iets magisch, het is te kort om het uit te leggen, spoel zeker eens door nadat je hetzelfde gedaan hebt met de commerciële kots.

Label:

Suburban Records, 2018

Tracklisting:

  1. The Godess
  2. The Silence
  3. The Mist
  4. The Saviour

Line-up:

  • Jens de Vos – Gitaar
  • Steven van Crombruggen – Vocalen
  • Servaas Steurbaut – Drums
  • Kurt Hermans – Basgitaar

Links: