Odradek Room – Bardo. Relative Reality

Odradek Room – Bardo. Relative Reality

Hypnotic Dirge Records,2013

Dit Oekraïense gezelschap heeft onderdak gekregen bij het Hypotic Dirge label, dat wat mij betreft vrij hoog aangeschreven staat. Een label dat vaak genoeg het experiment niet schuwt, net als Odradek Room op debuut album Bardo. Relative Reality. Natuurlijk zal ik proberen deze band gelijk hier te labelen zodat je gelijk weet of je nog verder moet lezen. De beste fit is progressieve/avant garde doom metal.

Bent u er nog bij? Mooi, dan heeft deze stroming in ieder geval uw interesse en zal ik verder gaan uitweiden over hetgeen we hier voorgeschoteld krijgen. Aan de basis van deze muziek ligt death/doom zoals My Dying Bride dat maakt, echter dat is lang niet alles. Theatre Of Forms begint dan misschien met strijkers die hieraan doen denken, toch volgt de band een duidelijk eigen pad waarin ruimte is voor hypnotiserende gitaar melodieën tussen de zwaardere stukken door die bijna niet hadden misstaan op een plaat van Mike Oldfield. Ook wordt er gekozen om van de gebaande paden te wijken door invloeden van shoegaze en prog metal te verwerken. Hierdoor blijft de sfeer misschien zwaarmoedig maar gloort er soms hoop doorheen.

De zanger weet zich moeiteloos te bedienen van een emotionele grunt. maar zijn cleane vocalen zijn absoluut een sterk wapen waar hij veelvuldig gebruik van maakt. Ook gesproken stukken, zoals tijdens het begin van A Painting (Digging Into The Canvas With Oil), missen hun uitwerking niet. Dit wordt hierna afgetopt met een stuk dat ook van Alcest had kunnen komen voordat je weer elementen terug vindt van de experimenteerdrift van het oude Pink Floyd.

Ik kan hier natuurlijk nog lang over praten, maar eigenlijk hoop ik dat de liefhebbers na de tweede alinea de muziek zijn gaan opzoeken, want deze band moet gewoon gehoord worden. Zo zijn deze heren verantwoordelijk voor een meer dan verrassend debuutalbum.

Odradek room
Tracklisting:

 1. Theatre of Forms
 2. Inflorescence of Silence
 3. A Painting (Digging Into The Canvas With Oil)
 4. Suffocation
 5. Faded Reality
 6. River
 7. Cold Light

Line-up:

 • Artyom Krikhtenko – Vocals, Guitars, Keys, Sampling
 • Ilya Zernitsky – Guitars
 • Sergey Kuznetsov – Bass, Keys, Sampling
 • Roman Borovikov – Drums

Links: