Occult – The Parasite Archives

U kent Legion of the Damned, de death/thrashmetalband die vanuit Limburg de wereldpodia onveilig maakt. Officieel actief sinds 2005, maar officieus al sinds 1992. Vanaf dat jaar tot diep in de eerste jaren van deze eeuw, was het gezelschap rondom vocalist Maurice Swinkels namelijk actief onder de naam Occult en bracht het vijf albums uit. Sterker nog: het eerste album van Legion of the Damned, Malevolent Rapture uit 2006, was aanvankelijk bedoeld als Occult-album en verscheen op het allerlaatste moment onder de nieuwe bandnaam om een nieuwe start te markeren. Het eerste nummer van de plaat? Legion of the Damned. En het laatste Occult-album, Elegy for the Weak uit 2003, verscheen met een gewijzigde tracklist en enkele bonusnummers als het Legion of the Damned-werkje Feel the Blade.

Nog meer geschiedenislessen: na twee albums te hebben uitgegeven (Prepare to Meet Thy Doom in 1994 en The Enemy Within in 1996), was Occult op zoek naar een nieuw label. En zoals dat toen ging betekende dat: demo’s maken, rondsturen naar labels en hopen dat er werd toegehapt om een full-length uit te brengen. Twee demo’s maakte Occult in dit geval, heel origineel getiteld Promo ’97 en Promo ’98. De aanpak werkte. Massacre Records sloeg toe en bracht in 1999 Of Flesh and Blood uit. De demo’s zijn destijds alleen op cassette verschenen, maar het Nederlandse Doc-Records maakt daar nu een einde aan en brengt beiden onder de naam The Parasite Archives uit in een gelimiteerde oplage op cd en vinyl, inclusief een prachtige hoes van de Italiaanse kunstenaar Roberto Toderico. Zelfs je dove oma kan op basis van de tekening bedenken wat haar te wachten staat: death metal.

De grote vraag is nu: hebben we iets aan dit bijna 25 jaar oude materiaal? Het antwoord is natuurlijk ja. Waarom? Omdat Nederland een rijke deathmetalgeschiedenis heeft en geschiedschrijving belangrijk is. Of heb je vroeger niet goed opgelet op school!?!? Is het ook muzikaal relevant? Dat is een lastiger te beantwoorden vraag. Legion of the Damned is een grotere en betere band geworden dan Occult was en dan hebben we het hier ook nog eens over demo’s van de voorganger. Jeugdzondes bijna. En het zijn weliswaar prima klinkende demo’s, maar wel demo’s. Met name Promo ’97 klinkt iets beperkter, in Promo ’98 zit er meer variatie in de muziek. Het zal er vooral mee te maken hebben dat de eerste is opgenomen in de oefenruimte van de band en de tweede in een studio, waardoor er meer nuance hoorbaar is. Promo ’97 is daardoor wat veel van hetzelfde, Promo ’98 zal de gemiddelde deathmetalliefhebber zeker aanspreken. De vocale afwisseling tussen Maurice Swinkels en Rachel Heyzer (jaja, Occult had een vrouwelijke grunter toen dat nog een bezienswaardigheid was) komt beter naar voren en er wordt lekker gesoleerd.

Met in gedachten dat dit demo-materiaal van een relatief jonge band is, is dit The Parasite Archives een prima uitgave. Niet zozeer voor het grote Legion of the Damned-publiek, maar wel voor mijmeraars aan het uiteindelijk meer obscure (en iets meer death-georiënteerde) Occult. En voor Nederlandse metalgeschiedenisvreters natuurlijk.

Een vinyl en/of cd-versie van The Parasite Archives oppikken en gelijk laten signeren door Occult’s/Legion of the Damned’s Maurice Swinkels zelf? Dat kan! De zanger is zondag 18 april tussen 14:00 en 16:00 uur aanwezig in de Doc-Shop in Uden

Label:

Doc-Records, 2021

Tracklisting:

Promo ’97

 1. Parasite
 2. Stolen
 3. Cybernetic Scourges
 4. Leave Us

Promo ’98

 1. Dead Man Walking
 2. Parasite
 3. Creatures of the Night
 4. The Vow of Retaliation
 5. Stolen

Line-up:

 • Maurice ‘Sephiroth’ Swinkels – Vocalen
 • Rachel Heyzer – Vocalen
 • Richard Ebisch – Gitaar
 • Leon Pennings – Gitaar
 • Sjors Tuithof – Bas
 • Erik Fleuren – Drums

Links: