Obsidian Sea – Pathos

In 2012 was mijn collega Wouter er als de kippen bij om Obsidian Sea te reviewen. Destijds nog een veelbelovend tweetal, heden ten dage een krachtig drietal. Uit Bulgarije komen de mannen. Pathos is het vierde album sinds de oprichting van de band in 2009.

Ten opzichte van de begindagen van de band gaat Obsidian Sea een heel stuk lichtvoetiger te werk. De in de 70’s gebleven riffs klinken bijna psychedelisch op The Long Drowning. Ook het refrein dat nog wordt ingeluid met een pick slide maakt niks echt zwaar. De omschrijving van de bandleden is vandaag de dag dan ook “proto-heavy rockers”. De liedjes zijn riffgebaseerd en het gitaargeluid klinkt organisch, alsof ze rechtstreeks uit de buizenversterker komen. De riff op Sisters klinkt bijna als een snel gespeelde Earth-riff. De baslijn benadrukt het eigenwijze karakter van deze band. Liefhebbers van zogenaamde traditionele metal kunnen er hun vingers bij aflikken. De vocalen klinken alsof het shoegaze is. Ze zakken telkens weer weg in de krachtige hoekige riffs en relaxte maar precieze drums. I Love The Woods is het meest psychedelische liedje van de plaat, met nog meer wietdampen en LSD dan tot nu toe acceptabel was. De ontwikkeling komt nog wel wat harder uit de hoek, maar zelfs dan blijft de hippie-invloed onmiskenbaar aanwezig. Net als wanneer de zang invalt op The Meaning of Shadows, en het lijkt bijna alsof we hier met Arctic Monkeys van doen hebben.

Wat mij betreft zijn er twee zaken die dit verder prima album nog had kunnen gebruiken. De eerste is net wat meer kracht, zodat ook de wat hardere bezieling hoorbaar was geweest. Het andere is dat de vocalen soms wel erg afwezig zijn, bijvoorbeeld op The Meaning of Shadows, dat daardoor iets teveel als een jam klinkt voordat de zang invalt. Kleine kritiekpunten op een verder interessant album. Afhankelijk van hoe zwaar of licht je jouw proto-metal wil ontvangen zal je hier in meer of mindere mate een klik mee hebben.

Score:

80/100

Label:

Ripple Music, 2022

Tracklisting:

  1. Lament the Death of Wonder
  2. The Long Drowning
  3. Sisters
  4. Mythos
  5. The Revenants
  6. I Love The Woods
  7. The Meaning of Shadows

Line-up:

  • Anton Avramov – Gitaar, vocalen
  • Delyan Karaivanov – Bas, achtergrondvocalen
  • Bozhidar Parvanov – Drums

Links: