Oblivion Gate – Wisdom of the Grave

Iedere band moet zichzelf op de markt zetten, volkomen begrijpelijk. Als een band al in de eerste zin van zijn promotiepraatje de woorden “visionary” en “mastermind” in de mond durft te nemen, trekt mijn wenkbrauw zich echter meteen heel hoog op. Oblivion Gate is zo’n band.

Oblivion Gate is een eenmansproject uit Finland. Op debuutplaat Wisdom of the Grave horen we een zestal sfeervolle black-achtige, doom-achtige tracks. De structuur van die nummers druist in tegen alle tradities. Er is geen sprake van duidelijke zanglijnen, coupletten of refreinen. Het geluid van de drum is prominent aanwezig waardoor ieder nummer een meeslepend, deinend karakter krijgt. Het gitaargebruik klinkt soms als black metal, maar iedere keer als je denkt te weten waar het nummer naartoe gaat, worden er nieuwe elementen en ritmes geïntroduceerd. Je wordt als luisteraar continu op het verkeerde been gezet. Toch moet gezegd worden dat alle nummers goed in elkaar passen. Je hoort dat er goed is nagedacht over wat er wordt neergezet.

Sommige muziek zet je op als je je huis gaat poetsen, andere muziek luister je als je je naar de gallemiezen gaat zuipen. Een juiste tijd en plaats om Wisdom of the Grave op te zetten zou ik echter niet kunnen benoemen. Hoewel, wellicht in een donkere kamer met een glaasje Islay whisky in je hand. De plaat is zware kost en zeker niet gemakkelijk om te beluisteren. Het is echter in geen enkel opzicht vervelend of pretentieus. Het album roept een zeer aanwezige, overheersende sfeer op. In mijn optiek is het een verfrissend uitstapje van de reguliere, traditionele nummers en albums. De hoes is overigens het schilderij ‘Der Tod und das Mädchen’ van Adolf Hering. Een mooie uitbeelding van het gevoel dat het album oproept: een laatste, traanrijke dans voordat je wordt meegevoerd naar het hiernamaals.

Is mijn wenkbrauw gedurende het album wat naar beneden gezakt? Een beetje. Hoewel nederigheid een groot goed is, moet ik toegeven dat Oblivion Gate hier een uniek werkstukje neerzet. Het is lovenswaardig dat één persoon zoiets weet te produceren. Als je zin hebt in wat moeilijke, zware kost dan zou ik Wisdom of the Grave zeker een luisterbeurt gunnen.

Score:

77/100

Label:

ATMF Records, 2020

Tracklisting:

  1. Morphine
  2. Wisdom of the Grave
  3. Give Me the Gun
  4. A Strange Thing to Say
  5. Lesser Key of Solomon
  6. In The Fields where I Lay

Line-up:

  • Matron Thorn – Alles

Links: