Oathbreaker – Eros|Anteros

Oathbreaker – Eros|Anteros
Deathwish Inc., 2013

Het West-Vlaamse Oathbreaker maakt deel uit van de beruchte Church of Ra en debuteerde twee jaar geleden met positief onthaalde Mælstrøm. De groep rond Caro Tanghe (van wijlen No Recess) is met Eros|Anteros klaar voor een definitieve doorbraak. Met optredens op tal van zomerfestivals (waaronder een geslaagde passage op het grote Pukkelpop) timmert Oathbreaker aan de weg en met deze plaat onder de arm oogt de toekomst rooskleurig. Oathbreaker is klaar om uit de schaduw van grote broer Amenra te treden en zijn plaats in de hedendaagse hardcorescene te veroveren.

Anteros betekent letterlijk de wederliefde en was de broer van de Griekse liefdesgod Eros. Deze dualiteit zit vervat in het album, dat lang uitgesponnen postrock-/hardcorepassages afwisselt met rechttoe rechtaan hardcore. De show wordt gestolen door de zangeres, de getormenteerde woede die ze uit haar keel knijpt maakt indruk. Maar hier en daar laat ze het screamen achterwege om over te schakelen op een angstaanjagende fluisterzang, die in schril contrast staat tot haar energieke geschreeuw.

Dualiteit, ik zei het al. De kortere nummers (As I Look Into the Abyss, Upheaval) razen als een sneltrein voorbij, met verraderlijk eenvoudige drumpatronen en lekkere gierende gitaren. Soms klinkt Oathbreaker wat rommelig, maar daar wordt bewust voor gekozen. De productie versterkt dit gevoel alleen maar. Het klinkt wat ouderwets, maar past perfect voor dit album. Na drie nummers hardcoregeweld valt het album plots stil en begint Oathbreaker aan The Abyss Looks Into Me, een epos van negen minuten dat elke posthardcoreliefhebber moet beluisteren. Een geweldige compositie waar Tanghe wisselt tussen screams en betoverende fluisterzang. Het nummer sterft langzaam om naar het einde toe weer los te barsten, heerlijk spul.

Na dit hoogtepunt gaat Oathbreaker gewoon verder met zijn strakke hardcore. Het korte Condor Tongue blijkt echter maar een prelude voor het naar sludge neigende Ode Aan De Leegte. De invloed van Amenra klinkt sterk door en trage gitaren knallen door je speakers.

De dualiteit van Eros|Anteros voel je doorheen heel het album. Het voorlaatste nummer Nomads vliegt voorbij om daarna over te gaan in het ellenlange Clair Obscur, een (grotendeels!) ambient outro waar opnieuw veel invloeden uit de Church of Ra in doorklinken. Oathbreaker bewijst met dit album tot grootste dingen in staat te zijn. Ga ze zeker eens live bekijken, want het is echt de moeite!

Tracklisting:
 Oathbreaker - ErosAnteros

 1. (Beeltenis)
 2. No Rest for the Weary
 3. Upheaval
 4. As I Look Into the Abyss
 5. The Abyss Looks Into Me
 6. Condor Tongue
 7. Offer Aan De Leegte
 8. Agartha
 9. Nomads
 10. Clair Obscur

Line-up:

 • Caro – Vocals
 • Lennart – Guitars
 • Gilles – Bass
 • Ivo – Drums

Links: