Nytt Land – Cvlt

Tijdens het moderne leven hebben wij ons ongemerkt een aantal ongeschreven regels aangemeten. Als je als man bijvoorbeeld in een kroeg moet pissen en er drie urinoirs zijn, dan kies je nooit voor het middelste urinoir. Hierdoor hoeft de volgende volblazige persoon niet naast jouw kletterfestijn te gaan staan. Hij kan veilig, met één urinoir als denkbeeldige grens tussen jullie beiden, zijn kleine boodschap deponeren. Een andere regel is het gegeven dat als je jezelf ‘cool’ noemt, je per definitie niet meer cool bent. Als je jezelf te graag ‘punk’ noemt, ben je een poser. De grote vraag is of dit ook geldt voor bands die zichzelf ‘cvlt’ noemen. Doet dat dan automatisch af aan de ‘trve-heid’  van de muziek, of mag je jezelf gewoon zo noemen en het tegelijkertijd ook zijn? Wat maakt het ook eigenlijk uit? Het nieuwe album van Russische ambient-/folkformatie Nytt Land draagt in ieder geval de naam Cvlt. Jawel, zelfs gespeld met een ‘v’. En het is fantastisch.

Nytt Land maakt muziek die in dezelfde categorie valt als die van Wardruna en Heilung. Met traditionele instrumenten maken de groepsleden meditatieve, deinende muziek. Alle nummers worden gezongen in antieke talen, wat een authentiek gevoel geeft. Mannelijke keelzang wordt mooi gecombineerd met zuivere vrouwenzang. De diversiteit aan klanken is breed. Naast de traditionele instrumenten zijn ook natuurinvloeden als hout en de wind te horen. Waar Heilung iedere kans grijpt om een groot muzikaal theaterstuk neer te zetten, houdt Nytt Land de sfeer intiem. De meditatie gaat boven het spektakel. In mijn optiek zeer passend voor dit soort muziek. De tracks hebben de trage opbouw die je zou verwachten van trance-inducerende, rituele geluidsgolven als deze. In gedachten laat je het moderne leven achter je en omring je je met de geesten van de voorvaderen. Diep in Siberië zie je de Wilde Jacht over de bossen trekken. Toen ik voor het eerst Song of the Kazym Goddess hoorde, googelde ik wat Kazym is. Het blijkt een super klein dorp te zijn in het noorden van Rusland. Ik raad je aan om via Maps even door de straten van dit dorp te lopen.

Na vier fijne, sfeervolle nummers, gooit Nytt Land het in Niðavellir over een heel andere boeg. Je hoort een soort electro-achtige bliepjes die worden begeleid door sjamanistisch geprevel en een instrument dat klinkt als een maracas, maar waarschijnlijk geen maracas is. Het is een nummer dat je even uit de vibe van de voorgaande nummers haalt. Het samenspel van alle elementen is echter zo goed in elkaar gestoken, dat je vanzelf weer wordt meegenomen op deze vreemde trip naar het verleden. Sowieso is Cvlt een goede soundtrack voor andersoortige trips. Trips waarvoor de moderne mens bepaalde zegel-achtige zaken moet nuttigen voordat hij kan vertrekken. Hogere sferen zijn van alle tijden. Ik moet toegeven dat ik vrij weinig weet over de oud-Russische/Viking cultuur. Iedere keer als ik één van de namen van de nummers googelde kwam ik in een nieuwe rabbit-hole terecht. Er is veel nieuws te ontdekken over deze antieke samenleving. Ook kwam ik er achter dat er een volk bestaat dat Chanten heten. Wellicht heb ik het helemaal verkeerd, maar ik vind de foto’s die je op die Wikipediapagina kan vinden perfect passen bij de sfeer die Nytt Land neerzet: oude beschavingen uit het verre noorden die op het punt staan hun laatste adem uit te blazen. Ze zijn echter trots op hun erfgoed en dragen dat uit. Een samenleving die geënt is op een oude manier van leven, maar die door het onverbiddelijk draaien van het rad der tijd stap voor stap wordt gedwongen zich de leefwijze van de moderne mens aan te meten. Romantiek in de zuiverste zin van het woord: terug naar de natuur. Terug naar onze menselijke wortels.

 

Ik kan hier nog veel meer over neerpennen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Nytt Land zet hier een ongelofelijk gaaf album neer dat je volledig meeneemt naar een andere wereld. Jammer van de titel, maar we moeten niet muggenziften.

Score:

90/100

Label:

Ksenza Records, 2020

Tracklisting:

 1. Valhalla Rising
 2. Song of the Kazym Goddess
 3. Rígsþula
 4. Ar Hotan Imi
 5. Seven Spirits in White Coats
 6. Pusel ov Aki’s song
 7. Niðavellir
 8. Sólarljóð
 9. Sigrdriva spell
 10. Sortunut ääni
 11. Hanum
 12. Song of the Goddess Keeper

Line-up:

 • Anatoly Pahalenko
 • Natalya Pahalenko

Links: