Numenorean – Adore

Geslagen, gebroken, op het canvas gemept… en dan toch een uitweg vinden uit alle miserie. Rechtstaan en weer verdergaan. Dit is de insteek, dit is het thema dat de Canadezen van Numenorean gebruiken op de tweede langspeler: Adore. De band bracht eerder Home uit in 2016. En ging op tour met Deafheaven, Ghost Bath en Batushka. Op de nieuwste langspeler slaat de band de post-blackmetalweg verder in. En hoe! Wat een pareltje!

Een beklijvende ritmesectie, doorleefde en emotionele ontladingen middels gevoelige zangpartijen, melancholische gitaarlijnen… de plaat heeft het allemaal. Ik zou hier kunnen stoppen en iedereen adviseren dit schijfje aan te schaffen… Nu, dat zou natuurlijk makkelijke en erg goedkope reclame zijn.

De plaat zit vernuftig in elkaar. Elk wat langer nummer met een complexer karakter, wordt voorafgegaan of gevolgd door een korter, meer gevoelsmatig nummer. Zo wordt als het ware de weg geplaveid met de juiste stemming en kan het verhaal zich beter ontplooien. Zo voel je die link bijvoorbeeld tussen Nocebo en Portrait of Pieces aan het begin van de plaat en ook op het einde bij Alone, Adore en DDHS. Of het de bedoeling is weet ik niet, maar het valt wel op.

Numenorean tapt stevig uit de blackmetalkraan en mengt dit perfect met de typische post-elementen. Luister naar Portrait of Pieces waarin furieuze blastbeats gecombineerd worden met zeer open gespeelde, melancholische gitaarlijnen. In hetzelfde nummer komt er plotsklaps een rockachtig elementje voorbij waaien, dat dan vervolgens weer vakkundig wordt weggetimmerd terwijl de zanger zich de longen uit het lijf schreeuwt. Of neem nu Adore, waar ergens op driekwart van het nummer een wat funky drumritme gecombineerd wordt met grunts en screams. Heerlijk! DDHS, waar die afkorting ook voor mag staan, is een akoestisch outro die je het gevoel geeft dat de cirkel rond is, het verhaal verteld.

Op naar de volgende release!

Score:

95/100

Label:

Season of Mist, 2019

Tracklisting:

  1. Nocebo
  2. Portrait Of Pieces
  3. Horizon
  4. And Nothing Was The Same
  5. Regret
  6. Stay
  7. Coma
  8. Alone
  9. Adore
  10. DDHS

Line-up:

• Byron Lemley – Gitaar, zang
• Brandon Lemley – Zang
• Roger LeBlanc – Gitaar, zang
• Alex Kot – Gitaar
• Tomas Casper Ingham – Bas
• David Horrocks – Drums (enkel opname)

Links:

Numenorean Facebook
Season of Mist