Novembers Doom – Nephilim Grove

Novembers Doom is één van de langst nog actief opererende bands in het doom/deathgenre. Het eerste album van Novembers Doom, Amid Its Hallowed Mirth, viert volgend jaar zijn 25ste verjaardag en met Nephilim Grove brengt de band zijn elfde langspeler uit.

Op Nephilim Grove gaat de band (niet zo) vrolijk verder waar voorganger Hamartia eindigde. Op dat album voegde de band wat meer melodie toe aan hun geluid en dat element wordt hier verder uitgewerkt. Opener Petrichor zet wat dat betreft direct de toon. Het nummer begint vertrouwd met een machtige gitaarriff, maar zodra zanger Paul Kuhr start met zingen zou je haast denken dat Lee Dorrian een gastrol vertolkt. Al snel echter krijgen we zijn kenmerkende cleane zang en diepe grunt te horen en klinkt Novembers Doom weer vertrouwd. Of toch niet… Halverwege horen we tokkelende gitaren en een mellotron voorbij komen en wanen we ons in de jaren ’70. Het duurt echter niet lang voordat de gitaarmuren weer opgetrokken worden. Na machtig stampende The Witness Marks gaat de gashendel wat verder terug op het sfeervolle titelnummer. Dit nummer bouwt op geweldige wijze op en zit boordevol dynamiek, mede dankzij de mooie pianopartijen.

Na de impact van de eerste drie nummers doet What We Become eerder gewoontjes aan. Het clean gezongen nummer kabbelt een beetje voort. Ook Adagio heeft daar last van, zij het in mindere mate. Met het thrashy Black Light wordt de luisteraar gelukkig weer bij de les gebracht. Dit uptempo nummer brengt de afwisseling dat het album op dit punt nodig heeft. Helaas is The Clearing Blind vervolgens weer beduidend minder. Gelukkig weet de band met de laatste twee nummer het album tot een goed einde te brengen.

Op Nephilim Grove staan zoals gezegd een aantal erg sterke nummers, waarvan het titelnummer wat mij betreft het hoogtepunt van het album is. Maar het geheel is toch wat wisselvallig dankzij een aantal beduidend mindere nummers. Over het algemeen zal dit album de fans van deze band prima kunnen bekoren.

Score:

76/100

Label:

Prophecy Productions, 2019

Tracklisting:

 1. Petrichor
 2. The Witness Marks
 3. Nephilim Grove
 4. What We Become
 5. Adagio
 6. Black Light
 7. The Clearing Blind
 8. Still Wrath
 9. The Obelus

Line-up:

 • Paul Kuhr – Zang
 • Larry Roberts – Gitaar, zang
 • Vito Marchese – Gitaar
 • Mike Feldman – Basgitaar
 • Garry Naples – Drums

Links: