Norvhar – Kauna

Norvhar is een death/folkmetalband uit Zwitserland. Na twee voorzichtige singles is het eerste album af. Kauna, het Finse woord voor ‘wraak’ is de albumtitel. Bier, trollen, Tolkien, Noorse Mythologie, Finntroll, EnsiferumKorpiklaani, je snapt waar dit heen gaat. Haal je drinkhoorn maar van zolder.

De band begon in 2005 onder de naam Harmoniks. Destijds een stel pubers bij elkaar. In 2018 werd de naam gewijzigd naar Norvhar. Die naam is volgens Google Translate de Hindi vertaling van ‘noordelijk’. Genoeg taalfeiten voor vandaag. We zitten hier niet op school tenslotte.

De muziek gaat van start. Maar nog niet echt. Eerst moet je een drie minuten lang verhaal in karig Engels aanhoren, genaamd From Fire… Skip maar naar het eerste nummer. Fest in Midgard begint met fluit, mondharp en keyboarddeuntjes. Een goede grunt erbij, leuke dynamiek en best gitaarwerk, dat vrij sterk op de voorgrond is geprogrammeerd. Ja, het is duidelijk dat hier van Finntroll wordt afgekeken, maar is dat erg? Het is deugdelijk uitgevoerd en het ligt lekker in het gehoor. De afsluiting is een café-scene. Norvhar is professioneel genoeg om het ondanks die vrolijke noot geen melige bedoening te laten worden. Het doet mij sterk denken aan black/folkband Hiverna. Erg sterk nummer in elk geval!

Of Stone Gold and Blood is een verhalend nummer. De titel verklapte dat natuurlijk al. Deze sage is een combinatie van folk metal en passages met akoestische fluitgeluiden en verhalenvertellerij. Het idee van een verteller is leuk, maar de uitvoering is niet erg overtuigend. Het is wat geforceerd episch, en de opbouw is niet erg consistent met veel ideeën, maar weinig directie in de uitwerking. Fields of Fate bouwt daarentegen juist rustig op. Wat volgt is een overdaad aan melodie in, wat klinkt als een aaneenschakeling van losse delen. Het laatste nummer is, net als de intro, niet best. Dit keer erg lelijke zang. Sorry van het woord, maar het is lelijk.

Epische trol/folk melodische death metal. Probeer maar uit te spreken zonder te stotteren. Het dekt de muzikale lading van Kauna. De band kan nog terrein winnen op het gebied van compositie. Hoewel niet hopeloos, kromt het Engelse accent de tenen in de verhalende stukken. Een aantal goede passages toch ook, en leuk voor degenen die genoemde bands wel eens luisteren. Een band die zeer goed en zeer matig met elkaar vermengt. De beste nummers zijn: Fest in Midgard en Mystic Forest. Probeer die maar eens!

Score:

69/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. From Fire…
 2. Fest in Midgard
 3. Of Stone, Gold and Blood
 4. Mystic Forest
 5. Goblins’ Outpost
 6. Fields of Fate
 7. … To Ashes

Line-Up:

 • Matt – Vocalen
 • Nicolas – Gitaar
 • Tristan – Keyboards
 • Guillaume – Gitaar
 • Matthieu – Basgitaar
 • Axel – Drums

Links: