Norma Jean – All Hail

Dat niet alle christenen zwarte kousen dragen, bewijst Norma Jean. De metalcoreband uit de Verenigde Staten bestaat al sinds 1997 en heeft maar liefst zeven albums van degelijke kwaliteit uitgebracht. Zevenmaal zeventigmaal creatieve metalcore met Cory Brandan als stabiele factor in de line-up. Album nummer acht heet All Hail en komt uit via Solid State Records.

Meridional en Wrongdoers waren de twee beste albums van deze band. Deze albums legden de lat hoger voor alle bands in het genre, en definieerden het unieke geluid van deze band. Polar Similar was een logisch vervolg. Ook nu gaat Norma Jean verder waar hij gestopt was. Geen spannende veranderingen ditmaal, maar licht chaotische metalcore die dan weer progressief, dan weer meer hardcore-achtig aandoet. De chaos die we hier horen wordt door Norma Jean uitgelegd als een zoektocht naar illusie en werkelijkheid. Specifieker gaat het om de werking van licht. Hoe een gebrek aan licht zaken anders kan laten lijken en de invloed die dat heeft op onszelf.

Safety Last brengt de herinnering aan het chaotische Face:Face boven. Een snelle brug met de tekst “Burn every bridge in the world” laat het nummer tot zijn belangrijkste momentum komen. Het volgt een standaard lay-out, maar het is zeker onderhoudend. Landslide Defeater toont het brede scala aan vocale bijdrages. Corey Brandon schakelt moeiteloos tussen energieke screams, ruige zang en cleane vocalen. De breakdown met pickslides wordt aangekondigd met de tekst “Pulverising!”, en dat is toepasselijk. Het toegankelijke wohoho-refrein blijft bovendien hangen. Wat een heerlijk nummer!

If [Loss] then [Leader] begint kalmerend met cleane zang. Iedere muzikant gaat zijn eigen weg en het tempo blijft laag liggen. Ook hier spelen de vocalen de hoofdrol onder de uitgedachte mathematische metalcore. Het zit creatief en doordacht in elkaar. De melodische impact had nog sterker gekund hier. Het aantal écht sterke hooks is beperkt, of wordt niet helemaal uitgebuit waar dat wel zou kunnen, zoals op /with_errors waar de breakdown net wat meer power en tijd kan gebruiken. De drums zijn bescheiden en mogen nog een tandje harder knallen. Het is wat braaf en correct, en de echte kracht klinkt niet door op een nummer als Full Circle in Under a Minute. Het gebrek aan echt sterke hooks wordt overigens gemedieerd door het feit dat er op technisch gebied zeer veel leuks te beleven valt. Kick je op af en toe een gekke maatsoort, dan is dit je drug.

Norma Jean verstevigt zijn positie als betrouwbaar metalcore apparaat. De band is in de christelijke Verenigde Staten natuurlijk extra populair vanwege de religieuze achtergrond, maar dat kan niet de enige reden zijn. Ook als je als metalcorefanaat niet in de Heer bent, zal deze plaat voor luisterplezier zorgen. Het wow-effect van een album als Wrongdoers is bij deze plaat een beetje uit gebleven helaas. All Hail is een goed album, maar verlegt de grenzen eens een keer niet. Luistertips: Orphan Twin, Safety Last, Landslide Defeater, If [Loss] then [Leader].

Score:

79/100

Label:

Solid State Records, 2019

Tracklisting:

 1. Orphan Twin
 2. [Mind Over Mind]
 3. Safety Last
 4. Volunteer Tooth Filing
 5. Landslide Defeater
 6. Full Circle In Under A Minute
 7. /with_errors
 8. Trace Levels Of Dystopia
 9. Translational
 10. Extra Dimensional Palate Cleanser
 11. If [Loss] Then [Leader]
 12. Careen
 13. Anna
 14. The Mirror And The Second Veil

Line-up:

 • Corey Brandan – Vocalen
 • Mathew Putman – Drums
 • Grayson Stewart – Gitaar

Links: