Non Opus Dei – Głód

Het Poolse Non Opus Dei heb ik in het verleden onvoldoende aandacht gegeven (behalve dan de hoes van het vorige album Diabeł). Op een bepaalde manier ontglipte de band mij steeds. Niet langer, want album nummer acht is voor mij. De band bestaat sinds 1997 en is opgebouwd rond Klimorh, de frontman. Głód betekent zoveel als honger.

Goed, hoe klinkt dit werkstuk? Wel, een hoop verrassingen dienen zich aan. Een strakke productie met een industrieel vibrerende basgitaar die prominent in de mix staat, kenmerkt het album over de ganse lengte. Daarnaast een pak orthodoxe “occulte” stijlelementen, die ik mijn beleving bijzonder technisch en progressief klinken, die vooral dankzij drummer Gonzo zeer divers en uitdagend klinken, zonder dat het uitgesproken “postblack” aanvoelt. Gonzo heeft een erg breed pakket aan veelzijdige ritmes (zowel achtergrond in gothic metal, grind, black, death) waar ook de gitaristen duidelijk door geïnspireerd raken. Sommige polyritmische riffs konden zo uit de oefenruimte van Meshuggah gekomen zijn als je het mij vraagt, maar andere zijn dan weer regelrecht avantgarde en stoutmoedig speels (de slides bijvoorbeeld).

Heel erg technisch en complex dus, iets waar je je als vocalist moet tussen wurmen. In dit geval worden pogingen gedaan om een demonische vertelstijl te brengen (van spoken words tot declameren met screams), iets wat me doet denken aan Terra Tenebrosa. Het is een moeilijk evenwicht en ik ben niet altijd overtuigd, regelmatig is het te stilistisch en ontbreekt de motivatie om het te kunnen plaatsen. Daar zit natuurlijk de taalkloof tussen, alles is in het Pools en dan mis je wel een stuk context.

Interessante plaat, eentje die je niet even tussendoor opzet, eentje die je in zijn geheel moet beleven. Niet evident om erin te komen, waarschijnlijk heb je daarvoor een pak luisterbeurten nodig.

Score:

76/100

Label:

Pagan Records, 2019

Tracklisting:

 1. Siew
 2. Po jałowej ziemi
 3. Diabeł posiał głód
 4. Głód
 5. Do ołtarzy w piekle
 6. Czarci most
 7. Plon

Line-up:

  • Klimorh – Keel, Gitaar
  • Mateusz Wiśniowski – Gitaar
  • Isil – Bas
  • Wojtek “Gonzo” Błaszkowski – Drums

Links: