:NODFYR: – Eigenheid

Nodfyr – noodvuur in ons hedendaagse Nederlands – is een oud Germaans en heidens gebruik dat in tijden van nood werd aangewend om het ongeluk te keren. Hierbij werd al het bestaande vuur in huis gedoofd en werd er een nieuw vuur aangestoken. Dit noemde men dan het noodvuur. Of ja, nodfyr! We blijven bij de oude Germanen, Bataven en Friezen die tweeduizend jaar geleden Nederland bewoonden. Het klinkt veel leuker. Dat geef ik toe.

Tegenwoordig is :NODFYR: een Nederlandse band die heidense metal maakt. De heren komen uit Gelderland en halen de inspiratie voor hun muziek uit het verleden, cultuur en natuur van hun streek. Nu kijk, ik ben een Belg en weet dus langs geen kanten hoe Gelderland eruit ziet. Mijn cultuur bestaat voor 90% uit frieten en chocolade. Dan maar snel even Gelderland gegoogeld en ik zag naast koeien, schapen, windmolens en fietsen ook een mooi landschap verschijnen met allerlei paarse bloemetjes. Deze heren zijn trots op deze streek, en terecht.


Dat men dan een nummer als Gelre Gelre op plaat laat zetten, met de hulp van een zekere Ridders van Gelre als achtergrondkoor, kan ik dus volledig begrijpen. Andere songs heten dan weer Mijn Oude Volk, Bloedlijn en Nagedachtenis. Streekgebonden, Nederlandstalige metal waarbij gebruikt gemaakt wordt van onder meer fluiten om het geheel een zekere folk-toets mee te geven. Geweldig!

Laat hier dus geen verwarring over bestaan:  dit is een uiterst aangename plaat hoor. De muziek wordt omschreven als heidens, maar mij doet het heel Middeleeuws of vroegmodern aan. Nagedachtenis is mijn favoriet op deze plaat. Een mooie tekst, getimmerd tegen een achtervlak van pure atmosferische metal, met hier en daar een soort dwarsfluit en solo-gitaar. Ja toch! Dit is een echte ‘Gaffeltange’, een Gelderse oorwurm. Ook Bij Mijn Oude Volk wordt ditzelfde concept aangehouden. Op zich is het heel rudimentair en typerend voor de muziekstijl, maar dat is net het punt natuurlijk. De band maakte ook een eigen, geslaagde versie van een oud Oost-Nederlands volksliedje, Driekusman. Fenomenaal dit. Geen op klompen dansende boeren bij deze versie, of misschien de eerste dertig seconden wanneer het origineel weerklinkt, maar pure rock ‘n roll. Zoek wel niet naar het echte hardere werk op dit album, want dat zal je niet vinden. Ik weet het niet, zo één echt hardere blackmetalsong ertussen zou wel mooi zijn geweest.


Zanger Joris van Gelre – ex-Heidevolk – zijn stem leent zich goed voor Nederlandstalige, bijna kleinkunst-achtige muziek. Ik zal niet de eerste zijn die dit opmerkt en al zeker niet de laatste. Ik ben wel geen fan van het gebruik van keyboards in heidense muziek, maar hey, niet op de Belg zijn mening letten hoor. :NODFYR: is een heel leuke folkmetalband en deze nieuwste schijf is een mooie ode aan Gelderland. Ook mijn landgenoot en collega Michel was al positief over de bands vorige EP. Misschien eens touren in Vlaanderen, want het spreekt hier dus wel aan. Goed Goan :NODFYR:

Score:

78/100

Label:

Van Records, 2021

Tracklisting:

  1. Mijn Oude Volk
  2. Gelre Gelre
  3. Wording
  4. Driekusman
  5. Bloedlijn
  6. Zelf
  7. Nagedachtenis

Line-up:

  • Joris van Gelre – Zang
  • Jasper Strik – Zang, keyboards
  • Mark Kwint – Zang, gitaar, bas

Links: