:Nodfyr: – In een andere tijd

Geen idee wat er in dat Nederlandse water zit, maar de laatste tijd bereikt ons het ene pareltje na het andere. Nu ook weer eentje uit Gelderland. Dit :Nodfyr: is een nieuwe band met daarin Joris Van Gelre (Heidevolk, Wederganger), Mark Kwint en Jasper Strik (beiden Alvenrad). De bandnaam verwijst naar de oude Germaanse manier van vuur maken en dan weet je zo ongeveer in welk straatje we hier beland zijn. Heidense metalen van het zuiverste water. Twee ronduit epische werkstukken staan er op deze EP. Beiden zijn mid-tempo en doen zeer Keltisch aan, maar in de positieve zin. Over een stevige basis van gitaren wordt een poëtische saus gegoten die ondergetekende wel heel erg kan smaken.

Joris zingt hier heel clean, heel anders dan in zijn andere bands. Dat geeft een ietwat bevreemdende sfeer maar net dàt werkt hier fantastisch. Het geheel is doorspekt met viool en piano en de sfeerschepping is ronduit magisch te noemen. Dat komt ook omdat de heren de tijd nemen om de nummers op te bouwen en daarbij niet op een minuutje meer of minder kijken. De trots op hun afkomst en het verleden van de streek spat er vanaf en dat werkt redelijk aanstekelijk. Je wordt letterlijk meegezogen naar een tijd die de onze niet is maar waar je naar verlangt, naar kàn verlangen. Een niet onbelangrijk aandeel daarin is de soms epische achtergrondzang, die mooi contrasteert met de zeer gedragen vocalen van Joris.

Dit :Nodfyr: doet verlangen naar meer, naar veel meer. Dus laat die langspeelplaat maar komen en snel een beetje! Op de valreep, maar absoluut een schijfje voor jaarlijsten! In huis halen dit kleinood en koesteren! Pareltje!

Label:

Vàn Records, 2017

Tracklisting:

  1. In een andere tijd
  2. Ode aan de Ijssel

Line-up:

  • Joris van Gelre – Zang
  • Jasper Strik – Zang, keyboards
  • Mark Kwint – Zang, gitaar, bas

Links: