Nocte Obducta – Irrlicht

Het dertiende album alweer voor deze Duitsers en laat ik opnieuw eerlijk zijn: een volledige plaat heb ik nog niet geluisterd. Een schande? Dat weet ik niet, we zullen zien. In ieder geval is het zo dat deze heren al lang rondlopen in het extreme metalwereldje en wel al sinds begin jaren negentig. In 1995 doopte hij de band nog Deshîra. Ik moet zeggen, Nocte Obducta bekt echter ook lekker. Het maakt niet uit moet Marcel, het masterbrein achter dit hele gebeuren, gedacht hebben, als het beestje maar een naam heeft.

Irrlicht is de titel van dit werkstuk en omvat zeven nummers met een totale speelduur van bijna 55 minuten. En de opener vraagt al meteen iets meer dan zeven minuten van je tijd. Zoals Nocte Obducta het reeds in het verleden deed, ook nu krijg je een mengeling van zwalpende, bij wijlen, zelfs wat jazzy aanvoelende arrangementen die worden opgemengd met brute blastpartijen en slepende mid-tempo stukken. Er is veel ruimte voor de muziek, eens de zang de boel stuurt stijgt het dreigingsniveau nog meer. De zwartgalligheid van deze band komt het meest tot zijn recht net in die eerder vermelde trage stukken. Zo ook kennen de eerste maten van Von Stürzen In Mondmeere weinig snelheid maar eerder getormenteerde traagheid. De vocalen doen nu en dan denken aan Nikita Kamprad (Der Weg Einer Freiheit). De heer Torsten doet blijkbaar zijn ding ook bij het eveneens Duitse Agrypnie, wat een bijzonder interessante band is. Soms gaat het zelfs de wat experimentelere kant op, het middenstuk in Rot Und Grau, doet me alzo wat tandenknarsen en tenenkrullen. Dit laatste vooral om de cleane zanglijnen.

Nu weet ik weer waarom ik niet eerder een plaat van Nocte Obducta afluisterde. Na een nummertje of drie boeide het muzikaal gewoon minder en leek het verhaal verteld. Ook nu krijg ik datzelfde gevoel. De heren weten hoe black metal te maken daar niet van, maar het mag allemaal wat spannender, boeiender en vooral, veel sneller.

Score:

70/100

Label:

Supreme Chaos Records, 2020

Tracklisting:

 1. Zurück Im Bizarren Theater
 2. Von Stürzen In Mondmeere
 3. Rot Und Grau
 4. Der Greis Und Die Reiterin
 5. Der Alte Traum
 6. Bei Den Ruinen
 7. Noch

Line-up:

 • Marcel – Gitaar, keyboard, zang
 • Torsten – Zang
 • Matze – Drum
 • Stefan – Gitaar, zang
 • Heidig – Bas

Links: