Nightstalker – Great Hallucinations

Nightstalker, wie houdt er niet van? Deze Grieken zijn cult als de kelder van een boerderij in Ruinerwold. De relaxte dromerige rockmuziek houdt menigeen ‘s nachts wakker. Daar zal de naam dan ook wel vandaan komen. Cult heavy rock noemt de band het zelf. Met stoner wil Nightstalker overigens liever niet geassocieerd worden, want dat vindt de band maar een vage modeterm. Hebben ze best een punt, want vroeger heette dit gewoon heavy rock, en dat is het ook.

Het CV van de band vermeldt sinds 1989 zeven albums, en Great Hallucinations is nummer acht. Als je Kyuss en Roadsaw kan waarderen, dan is de kans zeer groot dat je dit ook leuk vindt. Organische drums met ziekmakende grooves en dikke baslijnen leggen de fundering. Daarbovenop wordt aansluitend gebouwd met licht psychedelische gitaren die zelfvertrouwen uitstralen. De boodschap is: alles onder controle hier. Zanger Argy, die niet meer de jongste is, zingt aangeschoten zijn teksten erdoor. Het artwork is lichtelijk psychedelisch, met planeten, hersenen met een oog erin en groene doodshoofden.

Hole in the Mirror laat Argy op typerend bezopen wijze zijn oneliners oprakelen. De drums zijn groovy en de ride wordt lekker mishandeld. De solo’s janken erdoor om vervolgens weer even terug te zakken naar een veiliger plekje. Dit zijn vier uitstekende muzikanten die elkaar kennen en spelen zoals onze lieve heer het ooit bedoelt heeft: als een geoliede machine. Hatsee, daar is Sweet Knife met zware riffs het lekkere repetitieve “Come on take a ride with me.” De band zet in op de kracht van de herhaling. De songwriting is veelal intuïtief. Half Crazy heeft de vocalen te overdreven op de voorgrond staan, en hier loopt de zanglijn net niet lekker mee met de verder chille muziek. Sad Side of the City komt met een serieuze dynamiek. Liefdesverdriet is het bezongen thema, maar dan op wanhopige wijze. Ik voel hem hoor! Bij het titelnummer aangekomen krijgen we meer van hetzelfde. Na zo’n heel album met vergelijkbare nummers is het nu wel weer genoeg geweest.

Nightstalker, maak je vrienden er ‘s nachts voor wakker. Ze zullen je er zonder twijfel dankbaar voor zijn. Great Hallucinations is een prima uitgevoerd album. De muzikanten spelen samen zoals een op elkaar ingespeelde band dat behoort te doen. De riffs zijn wel lekker, maar eerlijk is eerlijk: het is niet de meest memorabele plaat van het jaar. De kans dat je deze grijs gaat draaien is dan ook niet heel groot.

Score:

74/100

Label:

Heavy Psych Sounds, 2019

Tracklisting:

 1. Black Cloud
 2. Sweet Knife
 3. Sad Side Of The City
 4. Seven out of Ten
 5. Cursed
 6. Half Crazy
 7. Hole In The Mirror
 8. Great Hallucinations

Line-Up:

 • Argy – Vocalen
 • Andreas Lagios – Basgitaar
 • Tolis – Gitaar
 • Dinos Roulos – Drums

Links: