Nightfall – At Night We Prey

Kijk hier! De nieuwe Nightfall! De Griekse grootmeesters van de melodische death/black metal. Zijn laatste plaat dateert alweer van 2013, Cassiopeia. Een plaat die me niet helemaal kon bekoren en slechts een tweetal goede nummers op zich droeg, waarvan Stellar Paralax er één van bleek. Het bleken de zingende gitaarlijnen te zijn die, ondersteund door een stevige tromroffel, het nummer opgang trekkende, me over de streep kregen om deze plaat te beluisteren. Ik moet eerlijk zijn, alleen de releases uit 1993 en 1995, respectievelijk Macabre Sunsets, met het beestig goede As Your God Is Failing Once Again, en Athenian Echoes, beide uitgebracht door Holy Records, staan bij mij in de top tien van Griekse top-platen.

De heer Karadimas heeft een nieuwe line-up rond zich verzameld, met niemand minder dan Fotis Benardo (ex-Septicflesh) om de potten, de pannen en de ketels te masseren. Het nummer dat hij als eerste lanceerde om de nieuwe plaat aan te kondigen, Darkness Forever, is in de eerste luisterbeurt niet direct een typisch Nightfall-nummer. Het begin is wat thrashy en deathmetalinvloeden typeren de vervolgthema’s. Gelukkig draait het toch wat richting de Mediterrane sound die we wat meer gewoon zijn.

Deze plaat opent met een majestueuze riffcollectie die na een erg sterke intro op typische Nightfall-wijze wordt gebruikt om een nummer als Killing Moon op gang te trekken. Een nummer dat verschillende ritme-wisselingen in zich kent en verschillende melodielijnen in de hand neemt om toch meteen een sterke indruk te maken. Direct opvallend zijn de moddervette bassound en de extreme drumlijnen van de heer Benardo. Net deze twee zaken blijken op het vervolg van de plaat toch de sterke elementen te zijn.

De stem van meneer Karadimas heeft al wat waters doorzwommen, dat hoor je ook. Nu dat draagt een zekere charme in zich. Zijn uitspraken van het Engels zijn wel meer dan goed te noemen, iets wat mijn grote vriend Sakis Tolis toch minder heeft, maar ook dat heeft zijn charme. Het vervolg van de plaat dan.

Eigenlijk is het stierlijk eenvoudig, je hoort de typische Nightfall, die zich staande houdt tussen nieuwe invloeden vooral binnengebracht dankzij het drumwerk van Benardo. Luister naar Witches, waarbinnen trage partijen onmiddellijk worden omgezet naar groovende blast- en dubbele baspartijen. Giants Of Anger laat je vervolgens mee walsen op de treurende, zingende partijen. Temenos is het beluisteren ook meer dan waard door de plotse versnellingen opnieuw op de drums, die een beetje verrassend komen als je de beginmaten aanhoort. Jongens, jongens en dan moet het beste nummer van de plaat nog komen, Meteor Gods. Een track die een subtiele verwijzing heeft, in de gitaarpartijen, naar het eerder vernoemde nummer As Your God Is Failing Once Again. Beestig!

Het is gewoon heel eenvoudig, dit is een ongelooflijk sterke nieuwe plaat. Jammer wel van het artwork, maar dat is dan ook het enige waarop deze Grieken wat punten verliezen.

Score:

85/100

Label:

Season Of Mist, 2021

Tracklisting:

 1. She Loved The Twilight
 2. Killing Moon
 3. Darkness Forever
 4. Witches
 5. Giants Of Anger
 6. Temenos
 7. Meteor Gods
 8. Martyrs Of The Cult Of The Dead (Agita)
 9. At Night We Prey
 10. Wolves In Thy Head

Line-up:

 • Efthimis Karadimas – Zang, basgitaar
 • Mike Galiatsos – Gitaar
 • Kostas Kyriakopoulos – Gitaar
 • Fotis Benardo – Drums

Links: