Night Crowned – Humanity Will Echo Out

Gave naam, een tof genre en afkomstig uit Zweden. Stuk voor stuk een goede reden in mijn boekje om een band te gaan ‘checken’. Zo kwam ik uit op de mannen van Night Crowned, die op 30 november debuteerden met de EP Humanity Will Echo Out. Met slechts een krappe zestien minuten op de klok, verdeeld over drie nummers, is de speelduur vrij kort. Maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. Als ik af moet gaan op eerdere ervaringen met bands uit Zweden, zit het vaak wel goed met de muziek van een melodische blackened deathmetal band.

Night Crowned is een nieuwe speler op de markt, gevormd in 2016, en maakt dit jaar hun officiële entree. Als ik dan een blik werp op de line-up, word ik toch al behoorlijk enthousiast! Met een bandlid van Dark Funeral en ex-leden van onder andere The Haunted, The Unguided en The Crown mogen we toch best een vakkundig stukje herrie verwachten.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: wat een geweldige release! Inmiddels heb ik de nummers al een goede twintig keer beluisterd en elke keer als de tracks door de huiskamer heen blazen, raak ik gehypnotiseerd door de hoge kwaliteit en intensiteit van deze geweldenaars. De drums zijn subliem en van het hoogste niveau (wat kan je anders van een Dark Funeral-drummer verwachten?). De riffs en orkestratie zijn groots en de productie geeft een dikke knipoog naar de grandioze (metal)jaren aan het einde van de vorige eeuw. De grootste verrassing is voor mij de zang: ein-de-lijk een zanger die de extreme high-pitched screams haalt, zonder dat de zanger als Dani Filth klinkt (persoonlijk geen fan van). Wat een machtige strot heeft die Ken, zeg!

Te beginnen met de opener, No Room For Hope, tevens mijn favoriet. Het begint met melodische death, gaat over in snoeiharde death metal en vloeit over in melodische black. Een kleine drie minuten in het nummer vindt er een magistrale onderbreking plaats met een prachtige orkestratie op de achtergrond, gesteund door een heerlijk zwevende gitaarlijn. Vervolgens bouwt het op naar een intense blastbeat en net zo intense uithalen van de zanger, terwijl de zwevende melodie voortzet. Een bombastisch, euforisch stuk en voor mij hét punt waarop ik fan werd.

Nummer twee op de EP is bijna net zo episch als de opener. Dit nummer richt zich meer op de melodische blackmetalelementen van de band, maar men gooit hier af en toe nog een vleugje death doorheen. Ook de hekkensluiter op de plaat stelt zeker niet teleur. Ik betrap mijzelf er keer op keer op dat er een grote grijns op mijn muil verschijnt als er weer zo’n machtige uithaal komt. Ook hoor ik in dit nummer zo nu en dan een gitaarlijn die best bij Rotting Christ zou passen. Erg fijn allemaal!

Van alle nieuwkomers in de metalwereld dit jaar, stijgt Night Crowned met stip naar de eerste plaats op mijn lijst. Alles klopt: de productie, de sound, de dynamiek, de compositie en het verhaal. Een beter debuut dan Humanity Will Echo Out kan haast niet. Ik kan niet wachten tot de eerste langspeelplaat en een toer die hen naar Nederland zal brengen.

Label:

Black Lion Records, 2018

Tracklisting:

  1. No Room For Hope
  2. The Nocturnal Pulse
  3. All Life Ends

Line-up:

  • Ken Romlin – Zang
  • Marcus Sunesson – Gitaar
  • Johan Eskilsson – Gitaar
  • Henric Liljesand – Basgitaar
  • Janne Jaloma – Drums

Links: