Neurotox – Echt

Er is een dunne lijn tussen punk, rock en punkrock. De genres schuren weliswaar tegen elkaar aan maar echte punk-puristen moeten er weinig van hebben als het te radiovriendelijk is, terwijl een rockband die wat punk-achtige invloeden toevoegt, al snel aan de kant wordt gezet als te ruw. Precies op dat snijpunt opereert Neurotox. De Duitse band gaat al tien jaar mee en fêteert de aanschaf van Echt met een live cd waarop een mooie dwarsdoorsnede van het oeuvre live wordt gespeeld.

Op Echt begeeft Neurotox zich aan beide kanten van het punk- en rockspectrum. Er staan nummers op die lekker rocken en waarop de band altijd oog houdt voor de melodie. In openers Echt en Heute Nacht weten de vier heren te etaleren dat ze best een radiohitje verdienen. Ook wanneer de meter net wat meer richting punk uitslaat, levert dat een goed resultaat op. Nicht Kaputt gaat richting Offspring-punk, inclusief whohohoho achtergrondzang in het refrein.

Het geluid op Echt is wel vrij doorsnee en doordat de gitaren niet hard in de mix staan, kan je schoonmoeder heupwiegend achter de strijkplank meeneuriën met de muziek. Elk nummer bevat een goede dosis melodie, met name op vocaal gebied en dat lijkt een belangrijke factor in het bandgeluid van Neurotox. Het beste nummer is Weniger Schlafen omdat het én melodieus is (oorwurm iemand?) én de perfecte mix is tussen punk en rock (even versnellen tegen het einde) en op de lachspieren werkt (zomerhit, iemand?)

Punkers met een hanenkam en veiligheidsspeld door de wang zullen op Neurotox spugen. Voor op de radio is het net wat te ruig. Zit je daar tussenin en hou je van in het Duits gezongen punk/rock dan is dit een prima cd. Anders gezegd: Neurotox mikt misschien wel op een breed publiek zonder grote concessies te doen. En het lukt ze nog ook. Echt wel!

Score:

79/100

Label:

Metalville Records, 2023

Tracklisting:

CD 1 Studio

 1. Echt
 2. Heute Nacht
 3. Noch Nicht
 4. Bis zum Meer
 5. Für dich
 6. Nicht Kaputt
 7. Herz in Flammen
 8. Wir sind mehr
 9. Auf gute Fremde
 10. Weniger schlafen
 11. Heul leise
 12. Heute Nacht (piano)
 13. Nur einen Herzschlag (piano)

CD 2 Live

 1. Intro
 2. Immer vorn dabei
 3. Küss mich
 4. Mutti hat mich lieb
 5. Ewiges Kind
 6. Mein Tag
 7. Nächte auf Scherben
 8. Mein Comeback
 9. Wenn du schläfst
 10. Nur einen Herzschlag

Line-up:

 • Benny – Zang
 • Marius – Gitaar
 • Mario – Basgitaar
 • Mike – Drums

Links: