Netherbird – Into The Vast Uncharted

Een collega van Zware Metalen kon niets met dit vijfde album van Netherbird en omdat ik een vorige album al van een recensie had voorzien, werd Into The Vast Uncharted (het vierde album van deze Zweedse band, The Grander Voyage, bleef bij Zware Metalen onder de radar) met wederzijdse goedkeuring aan mij doorgespeeld. Eens kijken…

Eerste opvallende verschil is opnieuw de wisseling van drummer. Netherbird mag tegenwoordig beschikken over de kwaliteiten van Fredrik Andersson (Amon Amarth). Hij weet natuurlijk van wanten en draagt met zijn spel bij aan het organische gevoel dat Netherbird in zijn muziek wil stoppen. Netherbird maakt het zichzelf niet gemakkelijk door voor een kruising tussen black- en deathmetal te gaan.

Soms kan een album met een nummer worden samengevat. Bij Into The Vast Uncharted is dat Lunar Pendulum. Het begint met een akoestisch intro en daarna knalt het lekker open: een lekkere melodische solo, pakkende zanglijn en prima riffs. Het daaropvolgende Eventide Avengel opent en eindigt met alweer akoestisch gitaarwerk. Hier tussenin zitten een nummer wat groovet en zichzelf een beetje lijkt voort te slepen, mede door de stroperige zanglijnen. Het genoemde akoestische werk in dit nummer is van een zeldzaam hoog gevoelig niveau dat ik me even afvraag of dit dezelfde band is die met de afsluitende twee nummers weer lekker fel en vuig doorstampt.

Op vocaal gebied is er genoeg te beleven. Naast Johan “Nephente” Fridell dragen alle gitaristen hun steentje bij. Het is lastig te bepalen wie wat doet, maar er wordt afwisselend gescreamd, gegrund en gefluisterd. Kortom: alle registers gaan open en dat zorgt voor maximale spanningsopbouw. Productioneel is het dik in orde: alle instrumenten zijn goed te horen en zelfs de bas neemt en fijn plekje in de  mix in. Verbazingwekkend is dat niet want Hiili Hiilesma en Dan Swanö tekenden voor respectievelijk de mix en mastering.

Zelden was een mix van death- en blackmetal zo geslaagd. Netherbird weet deze stijlen samen te laten smelten en, door het beste van twee stijlen te mengen, met kop en schouders uit te steken bij vele anderen die het probeerden.

Score:

92/100

Label:

Eisenwald Tonschmiede, 2019

Tracklisting:

 1. Saturnine Ancestry
 2. Harvest The Stars
 3. Mercury Skies
 4. Lunar Pendulum
 5. Eventide Evangel
 6. The Obsidian White
 7. Uncharted Nexus Of Unlight

Line-up:

 • Johan “Nephente” Fridell – Vocalen
 • Pontus “Bizmark” Andersson – Gitaar, Keyboard, vocalen
 • Tobias “Tinitus” Jakobsson – Gitaar, vocalen
 • Johan “Nord” Nordin – Gitaar, vocalen
 • Micke “M.A.” Andre – Basgitaar
 • Fredrik Andersson – Drums

Links: