Negur? Bunget – Poartã de Dincolo

Negur? Bunget – Poartã de Dincolo
Code666 Records, 2011

Een nieuw zoethoudertje van Negur? Bunget in afwachting van de trilogie en tevens ter afsluiting van de periode bij het huidige label. Erg lastig om wat nieuws over deze speciale band te vertellen. De geschiedenis mag bij eenieder bekend zijn. In het kort is van het oprichtende trio de drummer overgebleven en is deze EP na de langspeler Vîrstele P?mîntului het volgende product van een grotendeels nieuwe band. Leverde dat veel verrassingen op? Nee, want ook op Poartã de Dincolo houdt de band de ingeslagen weg aan.

Met opener Hotar krijgen we gelijk de bekende klanken te horen, keyboards die de sfeer neerzetten en met afwijkende percussie-elementen en akoestische gitaar om een begin te vormen met fluisterende zang. Dit barst met de nodige spanningsopbouw uit in goede (black) riffs met emotionele screams. Ik ga niet elk nummer uiteenzetten, de liefhebber kan dit blind aanschaffen en nieuwkomers verwijs ik naar het meesterwerk Om. Wel verdient in mijn ogen het derde nummer Frig în Oase een vermelding. Het metalwerk blijft hier geheel achterwege en dit is een pure sfeertrack. De vocalen die op een “enge” manier neergezet zijn worden achterwaarts nogmaals afgespeeld wat een zeer aparte ervaring geeft.

Voorlopig houdt dit ons weer even zoet en is het wachten op een volledig nieuwe langspeler waar in ieder geval ik reikhalzend naar uitkijk. Voor degenen die wel tijd overhebben raad ik ook aan om deze band binnenkort live te gaan aanschouwen samen met haar Noorse evenknie Enslaved.

Negura - Front
Tracklisting:

  1. Hotar
  2. La Marginea Lumii
  3. Frig în Oase
  4. Poartã de Dincolo

Line-up: D

  • Ageru – vocals, pipes, xylophone, dulcimer
  • Inia Dinia – keyboards
  • Urzit – guitars
  • Fulmineos – guitars
  • Gãdineþ – bass, panpipe
  • Negru – drums, percussions

Links: