Negator – Vnitas Pvritas Existentia

Mijn eerste kennismaking met Negator was het verpletterende en uiterst effectieve Panzer Metal uit 2010. Direct erg onder de indruk van met name de vocalen van de heer Nachtgarm bleef ik de band steevast volgen. In 2013 stelde opvolger Gates to the Pantheon mij niet teleur. Het was met afstand mijn nummer één notering voor de jaarlijst. En nu is het moment daar. Een moment waar ik lang naar uitgekeken heb, Vnitas Pvritas Existentia verschijnt op 18 oktober. Kan de blackdeathmetalstormram de inmiddels torenhoge verwachtingen op dit nieuwe album waarmaken?

Nou, Nachtgarm voert zijn illustere bataljon met zijn demonische uithalen nog immer vol overtuiging aan. De occulte verzen worden met kracht uitgespuwd op een wijze zoals hij dat alleen kan. Vnitas Pvritas Existentia is een zeer precies uitgedacht album. Over iedere noot en ieder accent is wel een ei gelegd alvorens het op het plaatwerk kwam. Dat lees ik min of meer in de promo terug en kan ik alleen maar bevestigen. Buiten het feit dat de plaat het beste samenbrengt uit de black- en deathmetalwereld is het vooral een modern en extreem strak getrokken album geworden. Zelfs met het geluid aan de klinische kant van het spectrum weten deze bazen echter een partij vuile blackmetal op de wereld los te laten.

Einde recensie. Of toch niet? Nee, niet bepaald, want mijn lofzang over Vnitas Pvritas Existentia moet ik toch nog even verder doorzetten. Dit zou dan toch echt de definitieve doorbraak voor Negator moeten zijn. In de metalscene spreekt men altijd groots over een Behemoth of een Mgla. Dat is uiteraard terecht, want dit zijn uitzonderlijke bands binnen het genre. Ze onderscheiden zich van andere bands binnen het genre door pakkende nummers, goede timing, afwisseling, explosiviteit, maar vooral een eigen geluid. Voor de liefhebbers heb ik goed nieuws. Negator kan zonder meer toegevoegd worden aan het rijtje, want deze brok dynamiet is minimaal van een gelijkwaardig niveau.

De eerste vier nummers overtuigen al zo gruwelijk hard! Als een baksteen in je gezicht! Alle vijf de bandleden dragen optimaal bij aan het verwoestende geluid dat Negator als band laat horen. Eigenlijk kun je hier al heel goed horen dat dit echt een killeralbum gaat worden. Toch bespreek ik liever het midden en einde van Vnitas Pvritas Existentia omdat daar het potentieel echt vol tot zijn recht komt.

Het huzarenstuk is onbetwist het nummer Prophets Of Fire met, in tegenstelling tot de andere nummers, een slepende opbouw. Nachtgarm gaat voor de gelegenheid eens een keer voor de lage grunt, een erg imponerende lage deathgrunt met voldoende articulatie om het geheel verstaanbaar te houden. Na vier minuten barst het geweld los met de dubbele vocalen van onze nachtbraker inclusief snel en getemporiseerd drumwerk. De melodische gitaarriffs zijn duizelingwekkend en om de bebloede vingers bij af te likken. Een minuutje later ontaarden de heren in een gearrangeerde blackmetalsessie met ellenlange screams en hypnotiserende gitaarpartijen. Zo eindigt dit nummer dan ook.

Heel slim weet Negator dan perfect de aandacht vast te houden met het opvolgende nummer Ritus Sex met Behemoth-iaanse krachtpatserrij. Ook hier kun je de ongelofelijke veelzijdigheid van Nachtgarm terughoren. Het stemgebruik tijdens de eerste drie minuten is hier weer compleet anders dan tegen het einde van het nummer. Denk hierbij in den beginne erg laag om tegen het einde weeral zo’n raspende blackmetalscream uit de tenen te persen.

Na het kortdurende ritualistische Et Verbvm Caro Factvm Est nemen de heren af en toe een beetje gas terug en is Rite Of The Trident met slepende gitaarpartijen en obsceen geprevel een lust voor het oor. Afsluitend met een fikse regenbui en wat aanslagen op een gong is het dan ogenschijnlijk voorbij. Maar niet heus, want met bonustrack Der Ruf Der See laten Nachtgarm en consorten nog eenmaal alle agressie en obsceniteiten los. In de Duitse taal klinkt dat ook hier weer imponerend en allesverpletterend.

Tsja, wat moet ik nou? Van de eerste tot de laatste seconde is dit vijfenvijftig minuten durende album puur genieten geblazen. Voorzien van een eigen geluid en een continu voortdurende dynamische beleving. Er zijn weliswaar gelijkenissen met de in deze recensie genoemde genregenoten, waarbij ik best durf te erkennen dat bepaalde passages voor menigeen herkenbaar zullen klinken. Maar dan nog, wat klopt Negator hier hard aan de poorten van de hel! Uitermate accuraat als een soort van precisiebombardement ontplooit dit album zich als een ware zegetocht. Voorzien van onderstaande score is dit verplicht luistermateriaal!

Score:

91/100

Label:

Massacre Records, 2019

Tracklisting:

 1. Temple Of Light
 2. Sangvis Serpentis
 3. χαῖρε φῶς (Khaire Phos)
 4. Pyroleophis
 5. Prophets Of Fire
 6. Ritvs Sex
 7. Regnvm Spiritvs Immvndi
 8. Et Verbvm Caro Factvm Est
 9. Rite Of The Trident
 10. Der Ruf Der See

Line-up:

 • Nachtgarm – Vocalen
 • Finnskald – Gitaar
 • Urzorn –  Gitaar
 • Hjalmort – Basgitaar
 • Nechtan – Drums

Links: