Necrowretch – The Ones From Hell

Even geen zin in de zoveelste weeïge post-black band? Ben je klaar met die matige lauwe Bacardi-cola die al een uur voor je op de bar staat te verdampen? En dus toe aan wat puurs en onversneden? Iets met impact voorzien van necrofiele aspiraties? Dan heb ik wellicht goed nieuws voor je. Het Franse Necrowretch komt namelijk met album nummer vier rechtstreeks uit de hel. Mede getuige de albumtitel The Ones From Hell. En alhoewel Necrowretch in de basis death metal speelt is er ook sprake van een onmiskenbare blackmetalinvloed.

Met licht gitaargetokkel opent Pure Hellfire. Daarna snel opgevolgd door kleverig solide gitaarspel, waarbij het afwisseling troef is. Stoer, overtuigend, blasfemisch. Zie album nummer vier als een op zichzelf staand album waarbij er gekozen is voor enkele uitstapjes ten aanzien van het reeds gekende werk. De namen Watain (gitaarwerk) en zo af en toe Black Witchery (met name Darkness Supreme, hysterisch geschreeuw en doorratelende drums) spoken door mijn hoofd tijdens het beluisteren. Ondanks de rauwe toonzetting zijn er productioneel niet teveel concessies gedaan en bijt je door een sloffig doch organisch geluid heen. Fijn is ook dat de snaredrum hier wel eens precies lekker klinkt zonder irritant te worden. Maar dat is wellicht ook een kwestie van smaak. Heerlijk op solo’s gedreven gitaarwerk, drumversnellingen en heerser Vlad die wars is van alles wat ook maar enigszins als normale zang zou kunnen klinken. Subtiliteit komt niet in het duivels woordenboek voor, zo ook niet bij de heren van Necrowretch. En met name tijdens de start – stopmomenten komt de muziek bijzonder hard en undergroud vererend aan.

Het titelnummer The Ones From Hell is met Slayeriaans riffwerk, brommende bas en een doorbeukende ritmesectie uiterst genietbaar. Het nummer Codex Obscuritas is na het korte Absolute Evil een donker ritualistisch pareltje op deze interessante schijf. In het laatste momentum van afsluiter Necrowretch is het zo bizar chaotisch ende cult dat ik een kleine glimlach niet kan onderdrukken. Ondanks dat de heren van Necrowretch de hel niet opnieuw uitvinden (en dat ook niet pretenderen) klinkt het verdraaid lekker! Koop of beluister dit album zeker niet voor de semi-intellectuele teksten, want die worden door Necrowretch niet ten gehore gebracht. Maar wanneer je wel de pure essentie van het blackened death genre wil horen voorzien van enkele interessante invalshoeken, dan heb je aan The Ones From Hell een alleraardigst tijdverdrijf. Dit doet spontaan terug verlangen naar lang vervlogen tijden. Toen black metal nog in kleine rokerige zaaltjes werd gespeeld met slechts een paar kaarsen als sfeerverlichting. Absolute Evil!

Score:

86/100

Label:

Season Of Mist, 2020

Tracklisting:

 1. Pure Hellfire
 2. Luciferian Sovranty
 3. The Ones From Hell
 4. Absolute Evil
 5. Codex Obscuritas
 6. Darkness Supreme
 7. Through The Black Abyss
 8. Necrowretch

Line-up:

 • Vlad – Zang, Gitaar
 • Ilmar – Drums
 • Wence – Basgitaar, Gitaar

Links: