Necronomicon- UNUS

Er zijn een stuk of zes bands die onder de naam Necronomicon door het leven gaan, enkele daarvan zijn nog actief. In dit geval gaat het om de Canadese variant die vanaf 1998 opereert. UNUS is zijn zesde volledige cd.

Volgens de bijgeleverde biografie maakt de band blackened death. Die titel dekt de vlag ten dele. Al bij de eerste luisterbeurt valt het epische karakter van de nummers op en schiet de naam Dimmu Borgir te binnen. Referenties aan deze band ontstaan vanwege het droge gitaargeluid, de opbouw van de nummers, het gebruik van toetsen en die typisch Noorse overgangen.

Necronomicon weet de uitersten van het genre goed op te zoeken. Paradise Lost bijvoorbeeld schiet uit de startblokken, neigt zich in een deathmetalnummer te ontpoppen, maar net op tijd is daar een traag en catchy middenstuk met vervormde stem en slaat het toch weer door naar black metal. Een nummer als Ascending The Throne Of Baator daarentegen weet zich uiterst traag voort te slepen, de gesproken tekst meandert tussen de riffs door en roept een occulte sfeer op. Het eindigt met een fade uit die overgaat in gefluister en geschreeuw, waardoor het kippenvel op je botten komt te staan. Wat hierbij ook helpt is de niet al te cleane productie. Waar eerder genoemd voorbeeld naar mijn bescheiden mening de laatste jaren steeds gladder is gaan klinken, kiest Necronomicon ervoor om een rauwer geluid neer te zetten. Het komt de sfeer van het album ten goede en geeft het geheel nog meer een occult randje.

UNUS is een album waarbij je de nummers niet los van elkaar kunt afspelen. Je moet het gehele album ondergaan als een bijna therapeutische sessie of zoektocht naar je innerlijke demonen. Je hebt ze al en ze komen er bij beluistering uit, of je hebt ze nog niet en je wordt door UNUS alsnog bezeten door Satan of een van zijn zwarte helpers.

Score:

78/100

Label:

Season of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. From Ashes Into The Flesh
 2. Infinituum Continuum
 3. Paradise Lost
 4. The Price Of A Soul
 5. Singularis Dominus
 6. The Thousand Masks
 7. Ascending The Throne Of Baator
 8. Fhtagn
 9. Cursed MMXIX
 10. Vox Draconis

Line-up:

 • Rob the Witch – Vocalen, gitaar, basgitaar
 • Divider – Drums

Links: