Nebula – Transmission From Mothership Earth

Zoals een astrale nevel, is ook Nebula constant in beweging. Nog in coronajaar 2021 trad de band op in de verzengende hitte van de Mojavewoestijn en pakweg een jaar later trakteert men ons alweer op een nieuwe langspeler. Zoals we aan de fraaie albumhoes kunnen aflezen, worden we ook dit keer weer in een raketvlucht meegenomen naar een sterrenstelsel waar de tijd sinds de jaren ’70 heeft stilgestaan.

Op albumopener Highwired horen we meteen een stroperige sound die druipt van de fuzzigheid. De riff op het einde van het nummer gaat haast vlekkeloos over in die van Transmission From Mothership Earth, waardoor het lijkt alsof we naar een jamsessie aan het luisteren zijn. In dit tweede nummer ligt het tempo wat lager, zodat het gitaarwerk nog wat beter uit de met THC doordrenkte verf kan komen. Het is een bekend tafereel in de stonerrock: de riff die op het einde van het nummer een stuk langzamer terugkeert. Als deze truc (zoals op dit nummer) goed wordt uitgevoerd, dan kan je eigenlijk alleen maar kijken zoals Elon Musk.

Op sommige momenten doet de zang een beetje denken aan King Gizzard & The Lizard Wizard en op andere momenten aan Baby Woodrose. Bands die, net als Nebula, hun strepen in psychedelicawereld al dik hebben verdiend. Net als we denken dat het niet lomer kan, trekken de heren in het passend getitelde Melt Your Head nog eens goed van leer. Door de blubberige delay en rondzingende gitaren worden onze hersenen tot moes geblazen en lekken onze trommelvliezen als warme soep naar buiten. Op een album dat is geïnspireerd op de jaren ’70, mag een ode aan de B-film niet ontbreken. Deze vinden wij in Warzone Speedwulf. Beelden van stoere bikers die met ‘shotguns’ op hun rug door een post-apocalyptische woestijn scheuren, schieten aan onze ogen voorbij. De opzwepende drums en de venijnige vocalen maken het plaatje compleet. Helemaal prima, dus.

Als we naar de titel van het daaropvolgende nummer kijken, dan zien we dat we voorlopig nog niet met onze benen op de grond zullen belanden. I Got So High heet het nummer en “I Got So High” klinkt de tekst. Het is een erg sfeervol nummer met een hoge meezingbaarheid. Na iedere hoge piek, volgt er helaas vaak ook een dalletje. Als de hasjnevel verdwijnt, voel je je steeds meer geconfronteerd met je menselijkheid en met alle problemen die daar bij horen. Een existentiële crisis ligt dan snel op de loer. Vanzelfsprekend heeft Nebula ook daar een nummer over gemaakt: Existential Blues. Gelukkig brengen de smerige riff en de gonzende baslijnen meer vreugde dan wanhoop. Nebula sluit het album met een positieve noot af: het einde der tijden. Op The Four Horseman laten de heren zich van hun meest melancholische kant zien. Hiermee eindigt het album een beetje in mineur, maar eigenlijk mag dat de pret niet drukken.

Leuk album, dit Transmission From Mothership Earth! Voor liefhebber van desert- en/of stonerrock zal Nebula voor de zesde keer goed in de smaak vallen. Aanrader!

Score:

85/100

Label:

Heavy Psych Sounds Records, 2022

Tracklisting:

 1. Highwired
 2. Transmission From Mothership Earth
 3. Wilted Flowers
 4. Melt Your Head
 5. Warzone Speedwulf
 6. I Got So High
 7. Existential Blues
 8. The Four Horseman

Line-up:

 • Eddie Glass – Gitaar, vocalen
 • Tom Davies – Basgitaar
 • Mike Amster – Drums

Links: