Naxen – Descending Into A Deeper Darkness

Een poos geleden, vier jaar om precies te zijn, passeerde de debuutplaat, Towards The Tomb Of Time de reviewtafel. Het bleek een schijf te zijn die vol en bol stond van eerder monotone black metal doch ik zag wel graten in deze van oorsprong Duitse band. Vendetta Records, de platenboer van dienst toen, heeft de nieuwste boreling van dit trio, Descending Into A Deeper Darkness, ook nu opgepikt. Laten we samen ons verliezen in de diepste duisternis die er bestaat, er samen naar afdalen en kijken wat er op ons afkomt.

Net als op de vorige plaat trachten de heren ons te overtuigen van hun talenten middels vier nummers. A Shadow In The Fire krijgt op deze plaat zijn uiteindelijke vervolg en aangezien het leven niets anders is dan verliezen, besloot Naxen deel III gewoon hieraan te wijden. Of dat dan zo maar eventjes waar is dat het leven enkel uit verliezen bestaat daar ben ik, als rasechte optimist, nog niet van overtuigd maar ik kan best begrijpen dat er een subset van mensen is die met dit type van gedachten ronddwalen op deze aardbol.

Na een collectie onderaardse geluiden geraak je gecoördineerd en met uiterste precisie in gesprek met een scherpe gitaarpartij die de eerste tonen uitmaakt van het openingsnummer Our Souls Shall Fall Forever. Het duurt niet lang of de gitaarpartij wordt bijgetreden door een rollend en slepend drumgebeuren. Het leert ons een Naxen kennen die niet of weinig is afgeweken van de receptuur die de heren al gebruikten op de vorige plaat. Al snel wordt de snelheid gevoelig opgevijzeld ook met de hulp van een penetrant zurige scream. Open akkoorden, boosaardige tokkelpartijen, snijdende leadlijnen alles wordt zo wat van stal gehaald nog meer duisternis te creëren als dat al kan natuurlijk. Want zowel de muziek van deze Duitsers als de productie laten weinig of geen licht toe. Vervolgens trekken de heren het nummer op een verhalende maar brede en uiteenlopende wijze open.

En op de ingeslagen weg ver de dieperik in wordt er verder gemusiceerd. Op eenzelfde open en verhalende wijze is het meer dan negen minuten durende To Write In The Womb Of Night. Bijzonder aangenaam zijn de konkelfoezende gitaarlijnen die ondersteund worden door eerder viriel en speels cymbalen spel. Gelukkig komt de boosaardigheid vrij snel weer de hoek om kijken en is de blastbeat binnen luttele ogenblikken ook weer geïntegreerd in dit nummer. Deel drie van het drieluik is bijzonder sterk te noemen. De ietwat monotone leadpartij, de screams nemen je bij de keel maar het is vooral de variatie in de drum die je volledig de lucht ontneemt. Het veertien minuten durende epos, Triumphant Tongue Of A Thousand Swords, laat verdomme een band horen die in vergelijking met eerder materiaal geen tien maar honderd stappen heeft vooruitgezet. Zo brutaal, zo agressief, zo boosaardig maar tegelijk is er oog en oor voor detail en subtiliteit!

SP, LN en FH daalden diep de krochten van de duisternis in om ons te voorzien van nieuwe muziek. Naxen brengt Descending Into A Deeper Darkness en doet dat in vergelijking met de vorige plaat op een weinig subtiele doch erg overtuigende wijze. Bijzonder sterke plaat en stukken sterker dan de debuutplaat!

Score:

85/100

Label:

Vendetta Records, 2024

Tracklisting:

  1. Our Souls Shall Fall Forever
  2. To Write In The Womb Of Night
  3. A Shadow In The Fire – Part III (A Life Led By Loss)
  4. Triumphant Tongue Of A Thousand Swords

Line-up:

  • SP – Bas
  • LN – Zang, gitaar
  • FH – Drum

Links: