Napalm Death – Resentment Is Always Seismic-A Final Throw of Throes

De sonische strijders van Napalm Death hadden nog een paar nummers van de opnamesessies van het laatste album Throes Of Joy In the Jaws Of Defeatism op de plank liggen. Want “we always record a shitload of stuff” aldus blaffer Barney. Het zijn dus restjes die hun weg hebben gevonden naar dit nieuwe mini-album. Het laat zich horen. Daarmee beweren we overigens zeker niet dat Resentment Is Always Seismic – A Final Throw of Throes gevuld is met minderwaardig materiaal. Het is meer dat restjesdag vaak een heel gemengd bordje oplevert van (zeg) wat lasagne van gisteren, drie eetlepels bonen en gebakken aardappelen. Op dit schijfje worden op vergelijkbare wijze een paar hyperscherpe grindgranaten, wat experimenteler werk en een tweetal covers opgediend.

Die laatste zijn origineel van SLAB! en Bad Brains. De Bad Brains-track Don’t Need It past Napalm Death als verwacht als een handschoen en raast in een (overtuigend) minuutje voorbij. Met People Pie (SLAB!) duwt men de boot echter een stuk verder uit de haven. We horen een soort basgedreven industrial funk (bestaat dat?) waarop Barney met zijn praatzang dichter bij rap komt dan hij ooit geweest zal zijn. Dat gevoel wordt nog versterkt door de sterke vrouwelijke soulvocalen in het refrein. Het is even wennen, maar na een paar draaibeurten klinkt het aardig verslavend.

De eigen track Resentment Always Simmers (een waarheid als een koe) ligt ietwat in hetzelfde experimentele straatje. Ook hier industrieel strakke beats en veel bijgeluiden. In de brug naar het refrein nemen stevig raggende gitaren de plaats van de funky bassen in. Daar komt het geluid zelfs wat in de buurt van het illustere Nailbomb. Aan het eind van de plaat wordt het nog eens ‘rustigjes’ over gedaan. Resentment Is Always Seismic is namelijk de Dark Sky Burial Dirge-remix van Resentment Always Simmers. Het nummer klinkt in deze soundscape-achtige versie met aardverschuivend zware bassen nog wat donkerder (joh!) en industriëler.

Er zullen fans zijn voor wie het allemaal iets behoudender mag. Geen zorgen. Grindcoretracks Narcissus, By Proxy, Man Bites Dogged en Slaver Through A Repeat Performance bieden uitkomst. Het woedend gebrieste ‘like a decoy’ en de versnelling en swing die daarop volgen, geven het eerste nummer dat klassieke Napalm Death-gevoel. Lekker dat de band dat na al die jaren nog steeds weet op te roepen en alleen daarom is Narcissus nu al een van mijn favoriete songs van het jaar. Het razendsnelle By Proxy doet er overigens weinig voor onder en ook de andere twee tracks overtuigen in al hun woede.

Bijna dertig minuten restjes… hmmm, lekker is dat!

Label:

Century Media, 2022

Tracklisting:

 1. Narcissus
 2. Resentment Always Simmers
 3. By Proxy
 4. People Pie
 5. Man Bites Dogged
 6. Slaver Through A Repeat Performance
 7. Don’t Need It
 8. Resentment Is Always Seismic (Dark Sky Burial Dirge)

Line-up:

 • Mark ‘Barney’ Greenway – Vocalen
 • Shane Embury – Basgitaar, achtergrondvocalen, gebruiksvoorwerpen
 • Danny Herrera – Drums

Links: