Mz. 412 – Svartmyrkr

Mz. 412 is terug! De band rond alleskunner en muzikale duizendpoot Nordvargr brengt met Svartmyrkr een geweldige plaat uit, die eerlijk gezegd nog beter is geworden dan ik hoopte.

Eerder dit jaar kwamen deze black industrial mastodonten al met de heerlijke EP Ulvens Broder. Op de EP waren twee nieuwe nummers op te vinden, waarvan het titelnummer op deze full-length terecht is gekomen. Mz. 412 (Maschinenzimmer 412) is een Zweedse band, die vooral leunt op industrial geluiden, aangevuld met dark ambient en noise. Zware kost, zeker als daar al gauw een blackmetalsausje aan wordt toegevoegd. Niet zozeer qua muziek, maar vooral in de album- en songtitels. Met In Nomine Dei Nostri Satanas Luciferi Excelsi en Burning The Temple Of God als goed voorbeeld. Daarna verwaterde het blackmetalgebeuren een beetje en uiteindelijk viel de band in het jaar 2000 stil. En ineens was daar Hekatomb, nota bene een live-album. Opgenomen in 2011 tijdens een zeldzaam optreden, ter ere van het Cold Meat Industry label.

Ondanks dat de band zo goed als nooit een gitaar gebruikt, toevallig op deze release wel een keer, valt de band toch vrij duidelijk onder de ‘metal paraplu’. Duistere dissonante geluiden, repeterende machinegeluiden, onbehaaglijke spoken-word-stukken, het is een vrij geforceerde manier om Mz. 412 te omschrijven. Het enige wat me ter referentie binnen schiet is Gnaw Their Tongues, maar dan nog net wat smeriger.

Een Mz. 412-album bevat vaak een mix van bovengenoemde stijlen. Äntra Helstraffet, Öppna Hegrind en Codex Mendacium vallen onder het kopje dissonante geluiden, met enkele zeer nare, duistere stemmen. Ulvens Broder is mijn favoriete nummer, daar komt de industrial naar boven. Zware machines in combinatie met een gaaf synthesizer-riffje. Samen met Helblar en Ulvens Bleka Syster vormt ook dat een trilogie. Burn Your Temples, True Change is een rare eend in de bijt, de gitaar vormt de hoofdmoot en we horen een simpele riff, die in combinatie met de aansluitende vocalen nog het beste als black metal door het leven gaat. Na Feasting On Khristian Blood uit 1995 is dit het eerste gitaar georiënteerde nummer van Mz. 412 in jaren. She Who Offers Sorrow is een nummer dat van mij wel een half uur mag duren, heerlijk repeterend, maar helaas maar vier minuten. We Are Eternal leunt vooral op synths en niet zozeer op samples, ook al iets dat niet al te vaak voorkomt. Denk aan Summoning.  Afsluiter Lokastafr Ablaze With The Thorns Of Death is een mooie combinatie van alles hierboven.

Gave industrial, nare geluiden, repeterende stukken en bovenal zeer sterk! Svartmyrkr eindigde niet voor niks op plek 1 in mijn jaarlijst.

Score:

95/100

Label:

Cold Spring, 2018

Tracklist:

 1. Äntra Helstraffet
 2. Öppna Hegrind
 3. Codex Mendacium
 4. Ulvens Broder
 5. Helblar
 6. Ulvens Bleka Syster
 7. Burn Your Temples, True Change
 8. She Who Offers Sorrow
 9. We Are Eternal
 10. Lokastafr Ablaze With The Thorns Of Death

Line-up:

 • Henrik ‘Nordvargr’ Björkk – Elektronica, programmering
 • Jouni ‘Ulvtharm’ Ollila – Elektronica, programmering
 • Jonas ‘Drakh’ Aneheim – Elektronica, programmering

Links:
Mz. 412 Facebook
Cold Spring Facebook