Mz. 412 – Ulvens Broder

Maschinenzimmer 412, later afgekort naar Mz. 412, was in de jaren ’90 van de vorige eeuw een bruggenbouwer tussen de industrial en de (black)metal scene. Bandleider Kremator, die we beter kennen als Henrik ‘Nordvargr’ Björkk, was op beide fronten actief en het ultieme hoogtepunt kwam met Burning the Temple of God in 1996. Het éénmalige uitstapje naar een blackmetal imago deed het goed in de underground, maar kreeg nooit een vervolg.

Mz. 412 leverde tot 2006 nog drie sterke releases af, maar daarna ging de stekker officieus uit de band. En toen was daar ineens Hekatomb, een livealbum van het cult-label Cold Spring uit 2011. De vlam leek weer te branden en in 2017 was er een split met Trepaneringsritualen

Meteen daarna werd bekend dat dit jaar er een nieuwe full-length zou komen en als teaser werd Ulvens Broder op de wereld losgelaten. Drie nummers, waarvan twee nieuw en een re-release van het geniale Algiz (Konvergence Of Life And Death 2018), dat we in 1999 op Nordik Battle Signs konden horen. Het zal geen toeval zijn dat het titelnummer van deze EP zonder problemen op datzelfde Nordik Battle Signs had kunnen staan. Duistere, maar toch catchy industrialgeluiden, die na een paar luisterbeurten nog altijd geheimen heeft voor de luisteraar. Intensief!

The Father Uncreated laat het oude werk van Mz. 412 naar voren komen, het ambient/drone spectrum wordt hier betreden. Nachtmerriemateriaal, inclusief creepy stemmen en geluiden. De afsluiter is Algiz (Konvergence Of Life And Death 2018), dit keer een cleanere versie van het origineel uit 1999, inclusief een nieuwe samenwerking met de Zweedse neofolk band Ordo Rosarius Equilibrio. Gesproken woord met een industrial sausje, het kan zo eenvoudig en geniaal tegelijk zijn. Al met al een zeer goede zoethouder tot de full-length wat mij betreft!

Label:

Cold Spring Records. 2018

Tracklist:

  1. Ulvens Broder
  2. The Father Uncreated
  3. Algiz (Konvergence Of Life And Death 2018)

Line-up:

  • Henrik ‘Nordvargr’ Björkk – Elektronica, programmering
  • Jouni ‘Ulvtharm’ Ollila – Elektronica, programmering
  • Jonas ‘Drakh’ Aneheim – Elektronica, programmering

Links: