Mythic Sunship – Wildfire

Vandaag zetten we ons beste Deentje voor, want de knisperende spacerockers van Mythic Sunship hebben ruimteschip aarde wederom bedolven onder een reeks nieuwe nummers. Het is de zesde langspeler die de Kopenhagenaren sinds hun ontstaan produceren, en de eerste die uitkomt via het spraakmakende label Teepee Records.

Gezien wij bij Zware Metalen geen voorstander zijn van de onnodige verengelsing van de Nederlandse taal, zal ik voor de vorm beginnen door een Engels gezegde onnodig te vernederlandsen. In albumopener Maelstrom rennen de heren namelijk naar buiten met een zwierende arm. De distortionpedalen zijn niet helemaal ingedrukt, waardoor er een ietwat ruw maar nog steeds redelijk zuiver geluid ontstaat. De jazz-achtige, onvervormde saxofoon die als een warme, dikke deken over de andere  instrumenten is gedrapeerd, geeft het geheel een verfrissend en improvisatorisch tintje. Vanaf het moment dat de eerste noten worden gespeeld, wordt je meegevoerd in een muzikale hallucinogene trip. In het daaropvolgende Olympia verschuift de focus van de koperblazer naar de drie gitaristen. Deze lijken elkaar zowel te bestrijden als te ondersteunen. Hierdoor ontstaat er een aangenaam boeket aan klanken en psychedelische gitaarlijnen. De energie en het gevoel van muzikale vrijheid spatten er vanaf. Met haar dik elf minuten is er in dit nummer overigens aan langgerektheid geen gebrek, maar aan verveling evenmin.

Doordat de gitaren in Landfall wat snerpender op de mix staan, krijgt het nummer een venijnigere ondertoon. Door de flinke bak aan ruis die wordt geproduceerd, verdrinkt de saxofoon haast in het geluid. Op sommige momenten zou hij zelfs te verwarren kunnen zijn met een mondharmonica, maar het is ook mogelijk dat uw nederige recensent oren als betonscharen heeft. In Redwood Grove is er naast de inmiddels bekende gitaar-sax combinatie zelfs een sitar te horen. Een zeer welkome toevoeging aan deze psychedelische verkenningstocht. Van mij had de sitar iets meer naar voren mogen komen. Maar wie ben ik om hierover te oordelen? In albumsluiter Going Up komen alle elementen nog even op een aangename manier samen voordat ze eindigen in een geestverruimende kakafonie aan klanken. En na een trip van dik veertig minuten is het helaas alweer voorbij.

Mythic Sunship heeft het wederom voor elkaar gekregen om een aangenaam werkstuk van moderne psychedelica te produceren. Deze zal hier zeker nog een aantal keer op de speler liggen.

Score:

89/100

Label:

Teepee Records, 2021

Tracklisting:

  1. Maelstrom
  2. Olympia
  3. Landfall
  4. Redwood Grove
  5. Going Up

Line-up:

  • Frederik
  • Kasper
  • Rasmus
  • Emil
  • Frederik

Links: