Mystic Circle – Erzdämon

Tussen 2006 en 2022 lag dit Duitse blackmetalduo, Mystic Circle, volledig stil en nu op nog geen twee jaar tijd krijgen we maar liefst twee volwaardige platen te verwerken. De plaat van de terugkeer in 2022, Mystic Circle, kon me bekoren maar niet helemaal overtuigen. Ik ben benieuwd wat dit Erzdämon kan doen. Het vrolijke duo Beelzebub en A. Blackwar is weer op zoek gegaan naar al het venijn in hun lichaam en hebben hiermee maar liefst negen nummers geschreven. De hoes, van de hand van Rafael Tavares, is opnieuw niet direct van de meest overtuigende in blackmetalland en ook is de heer Nils Lesser aan de productionele knoppen blijven zitten. Dit laatste resulteert dan weer rechtstreeks in een te klinische blackmetalsound. Fireflash Records is de platenboer en blijkt gewoon een sublabel te zijn van Atomic Fire Records. Een label dat toch niet van de minste is mede gezien releases van Opeth, Sonata Arctica, God Dethroned en andere.

Op behoorlijk bombastische wijze worden we opnieuw ondergedompeld in de erg melodieuze keyboard gedragen black metal van de twee heren van Mystic Circle. Ik schreef het al eerder, de muziek van deze Duitsers is een volledige knipoog naar de bombastische blackmetaljaren ’90. De periode dat blinkende schijfjes van bands als Dimmu Borgir en Old Man’s Child niet weg geraakten uit je cd-speler en elke pagina in een metaltijdschrift wel een verwijzing naar deze schijfjes inpalmden. Met dit in gedachten is Erzdämon een ongelooflijk geile opener. From Hell wordt al blastend ingezet maar het is vooral die erg sterke, zurig ruikende melodielijn die als een mes door een klontje boter snijdt. En zo zal je doorheen dit erg genietbare album heel wat passages te verwerken krijgen die toch in je onderbewuste blijven kleven.

Neem nu het erg spookachtige The Scarecrow, een nummer dat zingende gitaarlijnen de ruimte geeft en een erg meezingbaar refreintje in zich herbergt. Wanneer de heren vervolgens Asmodeus And The Temple Of God inzetten lijkt de here Satan zelf zich vrolijk naast je te zetten om mee te genieten van die pitsende blastpartijtjes die dit nummer toch wel karakteriseren. Heerlijk gortige, diepere keeltonen die worden afgewisseld met de typische screams. Heb je nog wat vocht over op je stembanden die je wil laten mee reutelen, kies dan voor Welcome To The Mignight Mass. Heb je zin om wat boosaardig soleerwerk te doen met je luchtgitaar, ga dan naar The Mothman.

In vergelijking met Mystic Circle uit 2022, is dit Erzdämon van Mystic Circle toch een sprong voorwaarts. Agressieve bombastische black metal uit de oude doos in een (niet al te) modern jasje, zo zou ik het omschrijven.

Score:

80/100

Label:

Fireflash Records, 2023

Tracklisting:

 1. Erzdämon (Part 1)
 2. From Hell
 3. Unholy Trinity
 4. The Scarecrow
 5. Asmodeus And The Temple Of God
 6. Welcome To The Midnight Mass
 7. The Mothman
 8. Skinwalker
 9. The Princess Of The Deadly Sins (Erzdämon Part 2)

Line-up:

 • Beelzebub – Zang, gitaar, basgitaar, keyboard
 • A. Blackwar – Zang, gitaar, drums, keyboard

Links: