Mystic Circle – Mystic Circle

In 2007 liep alle leven uit het Duitse Mystic Circle. Beelzebub trok er voor zichzelf de stekker uit. Doch nu recentelijk kwam deze heer opnieuw een van zijn kameraden uit de goede oude tijd tegen, A. Blackwar. Samen besloten ze Mystic Circle nieuw leven in te blazen en terug het wapen op te nemen waar het volgens de kenners al die tijd is blijven liggen, met name in 1999. Het nieuwe album moet dus aanzien worden als het logische vervolg op Infernal Satanic Verses uit datzelfde jaar. Wansmakelijk werd er nu en dan wel eens gedaan over dit Mystic Circle alsof het de zoveelste kloon bleek te zijn van een band als Dimmu Borgir. In mijn nabijheid werd deze band wel eens Fishstick Circle genoemd.

De twee heren stipuleren in hun meegeleverde biografie dat ze nu veel verder staan en dat, met behulp van de huidige technieken, ze Mystic Circle kunnen laten klinken zoals ze dat altijd hadden willen doen. Op zich hebben de heren misschien een punt, maar toch. Het eerste opvallende element aan de nieuwe plaat is dat de intro wel vlotjes lijkt te volgen op de outro van Infernal Satanic Verses. Het openingsnummer Belial Is My Name drukt meteen zijn stempel. De heren zijn terug! In al oude traditie slingert Mystic Circle je inderdaad terug naar 1999. Noem alle symfonische blackmetalbands die je kent op en je kan deze heren er opnieuw tussen zetten. Voor mij blijft hij vooral het kleine broertje van Dimmu Borgir of Old Man’s Child. Maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit die de heren trachten te leveren.

Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat we hier niet moeten luisteren naar innovatieve arrangementen en dito muzikale thema’s. De heren bouwen gewoon verder op de fundamenten die jaren geleden werden uitgegraven. Zo kon het nummer Seven Headed Dragon gerust op een album als Spiritual Black Dimensions gestaan hebben. Ook Hell Demons Rising of The Arrival Of Baphomet kan je trachten te plakken op elk album van Old Man’s Child uit diezelfde periode. Verder onthoud ik dat er strakke melodiëen worden gebracht, bijvoorbeeld al in de eerste noten van Letter’s From The Devil. En dat het album ook doorspekt wordt met sterke solo’s en typische theatrale vocale arrangementen. Een belangrijk minpunt, en daarom scoren de heren geen 80+, de drumpartijen zijn geprogrammeerd als ik het goed hoor en klinken daardoor te klinisch. Jammer, want met een natuurlijker geluid, tilde dit het niveau vlotjes de hoogte in.

De heren zijn terug dat kan ik je wel vertellen. Mystic Circle doet dit middels een plaat die recht uit het jaar 1999 lijkt geplukt te zijn en voor diegene die die periode van black metal een warm hart toedragen, is dat een welgekomen geschenk.

Score:

75/100

Label:

Atomic Fire Records, 2022

Tracklisting:

 1. Belial Is My Name
 2. Seven Headed Dragon
 3. Hell Demons Rising
 4. Letters From The Devil
 5. Darkness In Flames
 6. The Arrival Of Baphomet
 7. Curse Of The Wolf Demon
 8. Satanic Mistress
 9. Death Metal (Possessed cover)

Line-up:

 • Beelzebub – Zang, gitaar, bas, keyboard
 • A. Blackwar – Zang, gitaar, drum, keyboard

Links: