Myrkur – Juniper (EP)

Amalie Bruun, oftewel Myrkur is misschien wel een van de meest besproken female metal-acts uit Scandinavië in de afgelopen jaren. Een groot aantal blackmetal liefhebbers, vooral de ‘puristen’, geven een hoop kritiek op het werk van de Deense dame. Sommigen noemen het ook wel ‘hipster black metal’. Ik zie Amalie (of Myrkur) eerder als een artiest met een uniek recept: het combineren van duistere metal met traditionele Deense folk. Van grimmige screams tot hemelse zang, van rauwe gitaren naar traditionele folkinstrumenten. De betoverende atmosfeer gecombineerd met een vleugje melancholische black en post-black is wat haar zo uniek maakt.

Met twee albums, een aantal singles en een live album op haar naam, komt zij nu met een nieuwe EP: het zes minuten durende Juniper. Slechts twee nummers krijgen wij gepresenteerd en daarmee mag deze release gerust als een ‘teaser’ beschouwd worden. De titeltrack, waar Amalie opnieuw in het Engels zingt, laat een mooie balans horen van een prachtige orkestratie, een schitterende zanglijn die niet zou misstaan in een symfonische metalband en bevat een hoog stukje melancholie. Voornamelijk in de refreinen waar zij prachtige hoge uithalen doet, vullen de gitaren de leegte met grimmige riffs en is de drum bombastisch en traag. Het luistert lekker weg, maar geheel zonder commentaar komt het er niet vanaf. Hoewel haar zangstem echt een van de beste is die ik in jaren heb gehoord, is de keuze om dit nummer in het Engels te zingen voor mij een minpunt.

Dan komen wij aan bij de tweede track op de plaat, het traditionele Deense folknummer Bonden og Kragen. Het nummer zelf is afkomstig uit omstreeks 1600 en kent vele interpretaties in onder andere het Deens, Zweeds en Noors. Het verhaal vertelt over een boer die door de wouden loopt en een kraai neerschiet. Een lokale bisschop krijgt hier hoogte van en eist een verklaring waar de boer de kraai voor wil gebruiken. In de jaren 1600 nam de kerk het vee en gewassen van de boeren af, daar het hen niet was toegestaan om dit zelf te houden. Als reactie geeft de boer een lange en onrealistische verzonnen lijst van elk deel van de kraai dat hij wil gebruiken, om zo het tribuut te kunnen weigeren.

Het is dan ook dit tweede nummer die mij volledig grijpt. Prachtige akoestische gitaarlijnen, minimalistisch en gezongen in het Deens. Het bevat de magie die Amalie zo goed kan vertolken in haar zang en het neemt mij mee in het verhaal wat zij vertelt. Op een of andere manier klinken alle traditionele folk- en metalnummers beter wanneer dit in een van de Scandinavische talen wordt gezongen, ook al versta ik er geen zak van.

Met de introductie van de EP Juniper, gaat Myrkur op toer in december. Tijdens deze toer doet zij onder andere Zweden, Noorwegen, Denemarken, Engeland, Hongarije, Polen en andere landen aan. Ook Nederland kan op 16 december aanstaande rekenen op een optreden. Deze redacteur heeft haar eerder dit jaar al mogen aanschouwen als support act en ik kan het je dan ook absoluut aanraden om een optreden van haar bij te wonen waar zij als headliner staat. Laat je betoveren door de traditionele en Deense zang, het melancholische metalgehalte en folkinvloeden. Myrkur steelt zo ons metalen hart.

Label:

Relapse Records, 2018

Tracklisting:

  1. Juniper
  2. Bonden og Kragen

Line-up:

  • Amalie Bruun

Links: