Myrkraverk – Nær døden

Er zijn van die primitieve en rauwe, Scandinavische blackmetalalbums die ook anno 2018 nog voor kippenvel kunnen zorgen. Vorig jaar was Mork er zo eentje. Murg is ook al gepasseerd. Dit jaar behoort Myrkraverk tot die categorie. De M staat voor kwaliteit, zo lijkt het. Darkthrone-fans, maak jullie borst maar nat, dit is iets voor jullie. Thor Erik Helgesen (ook bekend van Throne of Katarsis) haalde Nocturno Culto (Darkthrone), Grutle Kjellson (Enslaved) en Hoest (Taake) ter ondersteuning, iets dat meteen voldoende is voor velen om de muziek checken. Ook voor mij, als ik zo eerlijk mag zijn.

Rauwe en ijskoude black dus, zonder frivole franjes. Er is een duidelijke patriotische pagan feel aanwezig in de lijnen en de opbouw, dus wie de Isengard-kant van het Darkthrone-verhaal als een bonus bekijkt, zal nog sneller verliefd worden op dit Myrkraverk. Krakende en ruisende riffs met doffe drums die uit je speakers komen alsof ze op datzelfde moment worden ingespeeld, het voelt bijna aan als een live-ervaring.

Enig minpunt is dat het wel dit Nær døden handig gebruik maakt van zijn kennis en weinig variaties brengt op bekende thema’s. Het teert op nostalgie. De kleine uitspattingen kun je ook meteen plaatsen (Bathory, Gorgoroth, Dodheimsgard) en door de grote herhalingsdrang krijg je soms een Khold-reflectie. Dat neemt niet weg dat het uiterst solide materiaal is, dit Nær døden, met nummers die – zoals gezegd – kippenvel veroorzaken. Iedereen die rond 1975/1980 geboren is, zal hier wellicht meer voor voelen dan wie pas later geworpen werd.

Score:

79/100

Label:

Blut & Eisen Productions, 2018

Tracklisting:

 1. Inngang
 2. Heidinn rites blot
 3. Ritual
 4. Astral
 5. Nær døden
 6. NatasataN
 7. Blåkvit
 8. Sensdlava
 9. Instinkt
 10. Hyllest! Reia!
 11. Rekviem
 12. Dimensjon dødsspiral
 13. Nordvegen
 14. Utgang

Line-up:

 • Thor Erik Helgesen – Alle instrumenten, Vocalen

Links: