Mutator – Years Of Pain

Afgaand op de bandnaam, de titel van deze EP en het artwork verwachtte ik een full-on thrash EP te kunnen beluisteren. Dat het anders uitpakte, werd direct bij aanvang duidelijk. Het Nederlandse Mutator presenteert zich als thrashmetalband, maar klinkt veel meer als death metal, wat sterk geënt is op Oost-Europese genregenoten als Krabathor en de oude Vader, met een vleug Possessed.

Het gitaarwerk schuurt tegen het technische aan, maar haalt dat niveau steeds nét niet. Er wordt ritmisch gespeeld en de basgitaar volgt netjes de akkoordenschema’s. Hoewel de basgitaar redelijk goed te onderscheiden is, gebeurt dit zonder een subtiele laag toe te voegen. Productioneel heeft de band zijn zaken goed op orde, want Years Of Pain klinkt lekker old school en dat voegt iets toe aan de totaalsound. Brulboei Shredded Edd (zou die naam ook in zijn paspoort staan?) heeft een hese scream in huis. De is echter te licht voor death metal en heeft te weinig ballen voor thrash.

Het zorgt ervoor dat alles een beetje het ene oor in en het andere oor weer uitgaat. Mutator is een band die ongetwijfeld goede bedoelingen heeft en in dat opzicht ook wel bestaansrecht opeist, maar anderzijds nog wel wat stappen mag zetten, vooral op compositorisch vlak. De lolbroek in mij noemt deze EP Ears Of Pain. Niet echt een goed teken.

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

  1. Sick Society
  2. Revenge
  3. Karma
  4. Ruined For Life

Line-up:

  • Shredded Edd – Vocalen
  • Alex Mulder – Gitaar
  • Dave Pennekamp – Basgitaar
  • Nick Otte – Drums

Links: