Mushroomhead – A Wonderful Life

Wie kent dit gemaskerd achttal uit Ohio nog? Ooit was de kip-ei discussie tussen Mushroomhead en Slipknot er nog eentje die er toe deed. Hoewel deze discussies in muzikaal opzicht als een slappe penis op een slagroomtaart sloegen, was het wel vermakelijk om te volgen. Er zijn, op de maskers na, namelijk weinig redenen om beide bands te vergelijken. Enfin, we weten allemaal welke band uiteindelijk aan het kortste eind trok. Tot overmaat van ramp vertrokken gitarist Tommy Church en vocalist en sterkhouder Jeffrey Nothing twee jaar geleden ook nog. Daarmee zijn alleen drummer Skinny (Steve Felton) en de teruggekeerde zanger J Mann (Jason Popson) nog actieve leden die ooit betrokken waren bij de oprichting van Mushroomhead in 1993. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Onlangs versterkte Ms. Jacky (Jackie LaPonza) het gezelschap en is het magische getal van acht weer compleet. Zij verzorgt zodoende de derde stem die te horen is op dit achtste album.

A Wonderful Life heeft zes jaar op zich laten wachten. Dat wachten was afgaande op de speelduur niet voor niets. Met zestig minuten aan nieuw materiaal kunnen we even vooruit en als we de vier bonustracks daarbij optellen, tikt de klok zelfs zeventig minuten aan. Eerder verschenen er sterke videoclips van The Heresy en Seen It All. Nu zijn we dat marketingtrucje van Mushroomhead inmiddels gewend. Echter blijft de muzikale evolutie doorgaan en horen we de band op dit album, overeenkomstig aan de line-up, een compleet nieuwe gedaante aannemen. Zelden klonk de band zo rustig en  bescheiden. Op The Righteous & The Butterfly (2014) en Beautiful Stories For Ugly Children (2010) waren al enkele rustige tracks te horen. Beide singles blijken een goede graadmeter te zijn voor A Wonderful Life. Wie na de lange pauze had gehoopt op ouderwets, beukend materiaal komt zeker bedrogen uit. Wat krijgen we daar dan wel voor in de plaats?

Tijdens opener A Requiem For Tomorrow horen we Mushroomhead zoals we gewend zijn. De statische gitaarriffs klinken heavy en de stevige melodische onderlaag is vooral gedragen door de stem van J Mann, die uit duizenden is te herkennen, en uiteraard de synthesizers die op A Wonderful Life erg nadrukkelijk in de mix staan. Tijdens Madness Within horen we voor het eerst de aftastende zang van Ms. Jackie. Een goede indruk van haar capaciteiten krijgt de luisteraar nog niet in dit nummer, dat bovendien niet van de grond af wil komen. Die vlieger gaat niet op voor Seen It All, dat met zijn kletterende basloopjes en gepolijste zanglijnen makkelijk is te consumeren. The Heresy is misschien wel de belangrijkste track op het album. Het stroperige tempo is erg wennen en doet zelfs na enkele luisterbeurten nog ongemakkelijk aan. De video is spectaculairder dan het nummer zelf, dat behalve de aardige bijdrage van de kersverse zangeres en de één-tweetjes met vocalist J Mann, weinig om handen heeft. Hierboven schreef ik al over de nieuwe gedaante van de band, en zie hier dus het nieuwe Mushroomhead.

De combinatie van pop en synthesizers in Pulse, het minimalistisch uitgewerkte The Time Has Come of het zeer ingetogen 11th Hour dat pas richting het einde een teken van leven toont: de nummers die volgen zijn bijna allemaal erg karig qua afwisseling, veelal te ver uitgesponnen en bezitten bovendien veel te weinig kracht en bezieling. Alsof de zestig minuten aan speelduur een heilige richtlijn was. Enkel tijdens I Am The One en het vlot rockende Carry On weet het achttal weer even de aandacht te prikkelen. Met The Flood, Where The End Begins en Confutatis hebben we maar liefst vijftien minuten (!) te pakken waarin werkelijk geen sprankje Mushroomhead-metal ten tijde van Superbuick (1996) te vinden is. Of je moet warmlopen voor zoetsappige knuffelrock, een uitgekauwde ballad en voortkabbelende kerkzang die vier minuten duurt. En die bonustracks? Je kunt het zelf al invullen hé. Samenvattend is A Wonderful Life kwantiteit boven kwaliteit. Hopelijk weet de band in de nieuwe samenstelling zijn inspiratie weer terug te vinden, want dit is niet bepaald een comeback die hoopgevend is.

Score:

62/100

Label:

Napalm Records, 2020

Tracklisting:

 1. A Requiem For Tomorrow
 2. Madness Within
 3. Seen It All
 4. The Heresy
 5. What A Shame
 6. Pulse
 7. Carry On
 8. The Time Has Come
 9. 11th Hour
 10. I Am The One
 11. The Flood
 12. Where The End Begins
 13. Confutatis
 14. To The Front (bonustrack)
 15. Sound Of Destruction (bonustrack)
 16. Another Ghost (bonustrack)
 17. Lacrimosa (bonustrack)

Line-up:

 • Mr. Rauckhorst – Vocalen
 • J Mann – Vocalen
 • Ms. Jackie – Vocalen
 • Dr. F – Keyboards, Basgitaar
 • Tommy Tankx – Guitar
 • Stitch – Keyboards, Samples
 • Diablo – Drums/Percussie
 • Skinny – Drums/Percussie

Links: