Murg – Strävan

Murg, wat een band. Zweedse topblack die alles combineert wat Scandinavië te bieden heeft aan negentiger jaren black, met een hedendaagse uitvoering. dat was zo met het debuut Varg & Björn, dat meteen in mijn jaarlijst opdook, dat was zo met het tweede album Gudatall, dat van collega Sjoerd een dikke 90 punten toebedeeld kreeg. Eerder dit jaar kwam nummer drie uit, Strävan.


Terwijl Varg & Björn zuur en bitter klonk en Gudatall eerder hypnotiserend hard, is Strävan een pak uitgebalanceerder en episch geworden. Ik wil niet zeggen rustiger, want dat is de waarheid oneer aandoen. De nummers zijn nog steeds voorzien van een zeer acide screamelarij, maar de agressie en giftigheid is uitgesponnen. Veel Bathory (check de intro van het titelnummer maar eens) onmiskenbaar, met duidelijke pagan/heathen black invloeden in de gitaarpartijen en zelfs het slagwerk neemt andere vormen aan. Murg is in feite meer in lijn komen te liggen met andere bands uit het Nordvis Produktion gamma, zoals Stilla.


Mocht je de drie albums van Murg na elkaar beluisteren, dan zou je er makkelijk kunnen vanuit gaan dat dit Strävan als eerste werd uitgebracht. Het is de minst geproducet klinkende plaat en “oudste” speelwijze. Neemt niet weg dat het de betere soort uit de haatdragende diepvries is en veel ruchtbaarheid verdient, zowel in de underground als daar net boven. Varg & Björn blijft mijn favoriet, maar deze valt geenszins tegen.

Luistertips: Berget (heerlijke Windir-vibes), Renhet, Stjärnan.

Score:

85/100

Label:

Nordvis, 2019

Tracklisting:

  1. Ur myren
  2. Strävan
  3. Berget
  4. Renhet
  5. Korpen
  6. Tre stenar
  7. Altaret
  8. Stjärnan

Line-up:

  • Vargher – Bas, Gitaar, Keel
  • Urzul – Gitaar

Links: