Municipal Waste – Electrified Brain

Zoals alles bij Municipal Waste zijn de vijf jaren die Electrified Brain van diens voorganger scheiden voorbij gevlogen. Ziedend snel als een slechtvalk in duikvlucht of beukend als een duif tegen een verandaraam, maar vliegen doet hun cross-overmetal. De gekscherende Amerikanen hebben naar eigen zeggen de twee extra jaren die ze kregen gebruikt om perfectionistischer en gestructureerder te werk te gaan. Wij dachten dat ze een grapje maakten.

Had gekund natuurlijk, maar je hoort vooral in de vocals dat ze het zomaar eens gemeend zouden kunnen hebben. Er zit meer ‘kneep’ op het panische timbre van Tony die roept alsof hij in brand staat. Meer variatie ook. Soms eens een heldere variant, anders een rasperige en gang shouts voor het groepsgevoel. Doe daar nog gastbijdrages van een rimpelige Blaine Cook en een onherkenbare Mark Greenway (die van Napalm Death hé) bij en het vocale volume is alvast verbreed.

De kruisbestuivende genres daarentegen zijn net verdund. Vijlende thrash, uiteraard, maar op enkele harmonieuze heavymetalkrullen rond een riff en een zwierige punkflard na, blijft het daarbij. In veel nummers volstaat het. Centrifugale drumdynamiek schiet de middelpuntvliedende thrashtorpedo’s weg als een knipmes of legt ze net ostentatief op het midtempo houwblok, zoals bij de goudspinnende beukriff in het tweede deel van Thermonuclear Protection. Een killer riff, die naam waardig.

Straaljagersnelle energierushes als Last Crawl en Blood Vessel – Boat Jail (let hier op de verrassend goed werkende tweeroepstemmigheid) caprioleren de pezen uit je gewrichten. De meestal door een vervormde janknoot vooraf gegane korte soloplicht, die daar ietwat pragmatisch overheen gaat, schommelt tussen parelend en stagnerend, wat de Amerikanen altijd gehad hebben.

Wat ze ook altijd gehad hebben is een consistentieprobleem. Net zo vaak als de molenwiekende plectrumoverrompelingen, veerkrachtige bassen en panische Tony zoeven als een duikende slechtvalken, zo vaak storten die te pletter tegen een verandaraam van platgespeelde riffritmes, waarvan het glas, hoe flux en flitsend het ook mag weerkaatsen, afgebleekt is. Vullers, zoals dat heet. Al vliegen ze zo voorbij.

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast, 2022

Tracklisting:

 1. Electrified Brain
 2. Demoralizer
 3. Last Crawl
 4. Grave Dive
 5. The Bite
 6. High Speed Steel
 7. Thermonuclear Protection
 8. Blood Vessel – Boat Jail
 9. Crank The Heat
 10. Restless And Wicked
 11. Ten Cent Beer Night
 12. Barreled Rage
 13. Putting On Errors
 14. Paranormal Janitor

Line-up:

 • Ryan Waste – Gitaar, achtergrondvocalen
 • Tony Foresta – Vocalen
 • Philip ‘Land Phil’ Hall – Basgitaar
 • Dave Witte – Drums
 • Nick Poulos – Gitaar

Links: