Mulla – جن

Leuk al die zogenaamde blackmetalprojecten uit het Midden-Oosten. De kans dat je een Irakese metalband tegenkomt is vrijwel nihil. De bevolking bestaat bijna geheel uit conservatieve moslims, en die vinden metal doorgaans iets immoreels, Westers en blasfemisch. Laat staan black metal. Mulla doet gewoon alsof de neus bloedt, en vindt zichzelf ontzettend geheimzinnig. Zou Mulla uit Frankrijk komen, zou Mulla uit Irak komen? Spannend!

Maar afgezien van deze kleuterachtige mysteries is het gewoon een dekmantel voor het afleveren van doorsnee saai blackmetalwerk. Als je muzikaal niet zoveel te bieden hebt, moet je op een andere manier de aandacht trekken. De band presenteert op Djinn twee liedjes met een speelduur van in totaal 36 minuten. De black metal die hier wordt gepresenteerd is de ietwat depressieve variant met een veel te nette productie om voor raw black metal te mogen doorgaan. De stofzuigernoise van de distortion is laf en volstrekt ongeloofwaardig.

أحلام الجني mag dan starten met Arabische invloeden, al snel ontwikkelt de muziek zich tot typisch blackmetalriffwerk. Veel meer dan twee akkoorden herhalen lijkt er niet in te zitten. Saaie akkoordenprogressies volgen elkaar op terwijl de overstuurde vocalen de tekst op de maat opdreunen. Op الهمس من الرمال is dat niet anders. Heel leuk dat er na zo’n elf minuten nog een luit aan te pas komt, maar als dat het beste is wat je kan bedenken om Midden-Oosters te klinken, ben je gewoon heel sneu. Het is exact hetzelfde als een zakje van Knorr kopen en dan doen alsof je buitenlandse gerechten kan maken.

Wat een totaal ongeloofwaardige plaat is dit. Als je black metal uit het Midden-Oosten wilt horen kan je beter Melechesh opzetten. Dit is een overbodig werk van een paar zolderkamermuzikanten die heel graag aandacht willen voor hun matige prestatie. Mulla heeft bedacht dat doen alsof je uit Irak komt die dekmantel biedt, maar al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.

Score:

30/100

Label:

Subsound Records, 2021

Tracklisting:

  1. أحلام الجني
  2. الهمس من الرمال

Line-up:

  • Shukri – Gitaar, drums
  • Shahram – Vocalen, gitaar, basgitaar

Links: