Mourning Dawn – Waste

Ronduit zware kost voor een zoethoudertje, deze EP van Mourning Dawn, getiteld Waste. Ten eerste kan ik me niet herinneren dat ik ooit een release ben tegen gekomen waarvan alle nummers exact dezelfde lengte hebben. Laat staan een release van ‘slechts’ drie tracks die elk precies vierentwintig minuten en twaalf seconden duren. Met drieënzeventig minuten op de teller werd Waste dan ook vooral een lange zit! Maar van één ding is zeker geen sprake bij deze Fransozen, en dat is een gebrek aan overtuiging in hun blackened doom metal.

Waste is naar zeggen een conceptuele EP. In dit geval betekent het dat er twee nummers op staan welke een bijna identieke titel hebben – The One I Never Was en The One I’ll Never Be – met beide eenzelfde lengte. De heren ontdekten dat beide nummers sterke overeenkomsten hadden en zodoende werd de EP afgesloten met Waste (The Deconstruction of a Human Being),  een mix waarin beide nummers tot één geheel zijn gevormd. Het vergt echter wel meerdere luisterbeurten om de betreffende passages te kunnen plaatsen bij de voorgaande tracks. En eerlijk is eerlijk, hier was ik gewoonweg niet voor in de stemming.

De sound van Mourning Dawn is, zoals je verwachten mag, ontzettend zwaar en sloom, maar brengt ook iets fris dankzij de invloeden van de black metal die zo nu en dan in het werk verweven is. Zo worden de trage, duistere tonen, waar grafzerken nog bij af zullen brokkelen, afgewisseld met wat scherpe gitaarsalvo’s en blastbeats. Frontman Laurent brult er vervolgens nog even uitstekend overheen. Het zorgt er dan ook voor dat het geheel staat als een huis. Wel eentje vol met bedorven lijken, maar het staat. Een bepaalde passage in The One I’ll Never Be, met wat klinkt als een groep schreeuwerige vrouwen in paniektoestand, gaf me zelfs een wat ongemakkelijk gevoel.

Waste klinkt als een soundtrack voor een eenzame tocht door de hel, lelijk en zwart, maar is geen enkel moment een waste of time. Je moet er alleen wel op ingesteld zijn om de hele rit te kunnen doorstaan.

Mourning Dawn Wastes cover

Label:
Aesthetic Death, 2017

Tracklisting:

  1. The One I Never Was
  2. The One I’ll Never Be
  3. Waste (The Deconstruction of a Human Being)

Line-up:

  • Laurent ‘’Pokemonslaughter’’ – Vocalen, Gitaar
  • Vincent ‘’Toxine’’ – Bas
  • Fabien Lonout – Gitaar
  • Nicolas Joyeux – Drums

Links: