Mournful Congregation – Concrescence Of The Sophia

Mournful Congregation – Concrescence Of The Sophia

20 Buck Spin, 2014

Het is weer herfst, de bladeren vallen en buiten wordt het eerder donker. Hoe fijn is het dan om te zwelgen in een portie heerlijke doom? En wie kunnen daar beter voor zorgen dan de Australiërs van Mournful Congregation. Een EP die reeds in Juni uitkwam maar qua seizoenverschuiving nu wel klopt. Met Concrescence Of The Sophia krijgen we het eerste nieuwe werk sinds The Book Of Kings uit 2011.

Op deze EP vinden we “slechts” twee nummers die samen wel de respectabele speelduur van een half uur hebben. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door Concrescence Of The Sophia dat al ruim twintig minuten klokt. Met een rustige opbouw wordt hier de sfeer gezet en gaan we kalm van start. Mistroostige melodieën spinnen zich voor je uit totdat daar zomaar een Spaanse gitaar ons van rustig getokkel voorziet. Hierna wordt de spanning langzaam verder opgebouwd en word je meegevoerd in de duistere gedachtes van Mournful Congregation. Nergens raken ze de aandacht kwijt. Het tweede nummer voelt met zijn acht minuten zelfs kort aan maar ook deze vouwt zich langzaam voor je uit. De zwevende melodielijnen betoveren je gemoed boven de langzaam voortslepende ritmesectie. Dit voorzien van de melancholische grunt is gewoon een zeer sterk recept.

Als er één band is die weet hoe ze het najaar muzikaal kleur moet geven is het dit Mournful Congregation wel. Slechts weinigen in dit genre weten zowel slepend als betoverend melodieus te zijn zonder hiermee te voelen als een herhalingsoefening.

Mournful Cover
Tracklisting:

  1. Concrescence Of The Sophia
  2. Silence Of The Passed

Line-up:

  • Damon Good – Zang, Gitaar, Bas
  • Ben Newsome – Drum
  • Justin Hartwig – Gitaar

Links: