Motorowl – Om Generator

Duitse, bluesy hardrock die flirt met heavy metal. Motorowl creëerde vorig jaar een kleine hype rond het verschijnen van Om Generator, het debuut van de band. Gelijk ook op Century Media, een teken dat er toch potentie moet zitten in de onbekende band. We krijgen een flinke snuf Black Sabbath voorgeschoteld en daarnaast ook wat onverwachte wendingen. Als kers op de slagroom is het album ook nog eens afgewerkt door Dan Swäno.

Waarom dan de hype? Dit is waar bij mij een gezonde mate van onbegrip komt kijken, want dit is niet onderscheidend ten opzichte van een behoorlijk aantal andere bands. De structuren zijn behoorlijk rechttoe rechtaan, ingevuld door muzikanten die echt wel kunnen spelen en dan alles afgetopt met redelijk vlakke vocalen. De eerste, echte tekenen van originaliteit steken de kop op als de keyboards promininent het gehoor binnen stromen. De band maakt er op vernuftige wijze gebruik van om meermaals de sfeer van de betreffende compositie om te laten slaan en een frisse draai aan het geheel te geven. Het gebeurt eigenlijk veel te weinig dat keyboards op deze manier in dit genre worden gebruikt.

Het feit dat Motorowl het dan ook vooral van die keyboards moet hebben, is tegelijk ook de zwakke plek van Om Generator. Natuurlijk zijn veel riffs best prima en zijn er genoeg groovy passages te vinden, maar als een aanzienlijk deel van de fuzzy riffs klinkt als een van keyboards voorziene Truckfighters-riff, doe je toch iets niet helemaal goed. Dat de vocalen zelden dynamiek aanbrengen in de simpele composities, draagt niet bepaald bij aan het beeld dat de band vormt. Grappig debuut, maar ook niet meer dan dat.

Motorowl OG

Score:

70/100

Label:

Century Media Records, 2016

Tracklisting:

 1. Om Generator
 2. The Highest City Part I
 3. The Highest City Part II
 4. Old Mans Maze
 5. One and Zero
 6. Beloved Whale
 7. White Horse
 8. Spiritual Healing

Line-up:

 • Max Hemmann – Gitaar, Vocalen
 • Vinzenz Steiniger – Gitaar
 • Martin Scheibe – Drums
 • Tim Camin – Bas
 • Daniel Dettlev – Toetsen

Links: