Mötley Crüe – The Dirt Soundtrack

Één van de grootste namen in de metal eind tachtiger jaren is zonder meer Mötley Crüe. De band kende grote successen met nummers als Dr. Feelgood, Girls Girls Girls, Kickstart My Heart en natuurlijk Home Sweet Home. Zoals met veel bands uit die periode doet de populariteit van de grunge de band de nek om. Mötley Crüe moddert nog wel wat aan, verandert onder andere zijn sound en maakt in 2008 met het album Saints Of Los Angeles nog een kleine comeback, maar de successen uit de tachtiger jaren zullen nooit meer geëvenaard worden. Eind 2015 besluit de band dat hij nooit meer zal gaan toeren en laat dit zelfs in een bindend contract opnemen.

Eind 2018 is daar ineens het Twitterbericht van zanger Vince Neil dat de band bezig is met nieuwe nummers. Bassist Nikki Sixx bevestigt dit later en voegt eraan toe dat het gaat om een viertal nummers dat gebruikt zal worden voor de verfilming van het boek The Dirt, een biografie van de band.

In totaal treffen we maar liefst achttien nummers aan op The Dirt Soundtrack, waarvan dus vier nieuwe nummers. Allereerst is daar de titeltrack The Dirt (Est. 1981), waarbij de band bijgestaan wordt door Machine Gun Kelly die in de film de rol van Tommy Lee vertolkt (wat hij overigens uitstekend doet!). Na een ietwat spookachtig begin is dit een typisch Mötley Crüe-nummer. Lekker opzwepend, lekker in het gehoor liggend en na één keer horen al mee te zingen. De rappartijen van MGK (zoals Machine Gun Kelly ook aangeduid wordt) zijn een aangename toevoeging aan het nummer en komen totaal niet over als kunstmatig of verplicht. Twee ander nummers, Ride With The Devil en Crash And Burn, komen net iets minder krachtig over, voornamelijk door een iets lagere snelheid.

Dan hebben we nog één nieuw nummer over. En niet zomaar een nummer. Like A Virgin is een cover van popicoon Madonna. Jeetjemina, wat moet ik hier nou over zeggen. Het siert de band in ieder geval dat hij buiten zijn comfortzone treedt en überhaupt een dergelijk nummer covert. De uitvoering is echter, zoals de Engelsen het zeggen, an acquired taste. Je moet ervan houden en dat is nou precies wat er bij mij aan ontbeert. Ik zou zeggen, luister het nummer hierboven zelf en trek je eigen conclusie, want de meningen zullen nogal uiteenlopen over dit nummer.

De overige veertien nummers zijn een mengeling van voorspelbaar en verrassend. Natuurlijk ontbreken de echt grote hits niet. De eerder genoemde Dr. Feelgood, Girls Girls Girls, Kickstart My Heart en Home Sweet Home, alsmede Shout At The Devil, behoren tot het standaardwerk van de band. Echter treffen we ook wat minder bekende nummers als Red Hot, Merry-Go-Round en Take Me To The Top aan op deze soundtrack.

Al met al kan ik zeggen dat ik me, zowel met de film als met de soundtrack, goed heb weten te vermaken. Verwacht geen ‘best of’ of een goed overzicht van de gehele carrière van de band. Wel mag je verwachten dat je dik een uur lang goed vermaakt wordt!

Label:

Eleven Seven Music, 2019

Tracklisting:

 1. The Dirt (Est. 1981) (feat. Machine Gun Kelly)
 2. Red Hot
 3. On With The Show
 4. Live Wire
 5. Merry-Go-Round
 6. Take Me To The Top
 7. Piece Of Your Action
 8. Shout At The Devil
 9. Looks That Kill
 10. Too Young To Fall In Love
 11. Home Sweet Home
 12. Girls, Girls, Girls
 13. Same Ol’ Situation (S.O.S.)
 14. Kickstart My Heart
 15. Dr. Feelgood
 16. Ride With The Devil
 17. Crash And Burn
 18. Like A Virgin (Madonna cover)

Line-up:

 • Tommy Lee – Drums
 • Nikki Sixx – Basgitaar
 • Vince Neil – Zang
 • Mick Mars – Gitaar

Links: