Motivik – Death Of The Gunman

Fout, Motivik komt niet uit Duitsland. Het is een duoproject uit Georgia dat met Death Of The Gunman debuteert met een volledig album. In het Duits komt ‘Motivik’ eigenlijk alleen voor in juridisch jargon, waar het gewoon ‘motief’ betekent. Maar dan niet ‘Motiv’, wat het niet-juridische Duitse woord is. Enfin. Beide heren, die nog geen noemenswaardig metalverleden hebben, bedienen zich van thrash, heavy en – om het woord ‘fout’ nog eens te gebruiken – glamrock.

Flukse thrashdynamiek en heavymetalgaloppades beslaan, zoals je op basis van die laatste beschrijving vermoedde, dan ook gekende slagcadansen en vertrouwde akkoordenschema’s met onmiskenbare Amerikaanse pastiche. Krolse duoloopjes en harmonieuze omstrengelingen frissen de energie, die er sowieso al inzit, extra op. Minder succesvol zijn de refreinen, waar alles ostentatief in dienst van de zang staat. Uitstekende zang, daarover dadelijk meer, maar de afvlakking herleidt het tot plakkerige, bijna glamrockhitgevoeligheid.

Gelukkig is de hoge cleane en sierlijke zang zoals gezegd puntgaaf. Een mooi timbre dat met bravoure op de toon zingt en er nu en dan een ruigere bolster omheen legt. Toch gaat Courtney één keer uit de bocht. The Past Of Tomorrow begint instrumentaal veelbelovend, door een episch samenspel van tappende gitaren, een geblokte ritmeoefening en een derde laag langer gerekte melodiesnaren. Wanneer de strofe invalt, haalt een kopstemmetje werkelijk alles onderuit. Ook in het refrein zie je het open wapperende hemd en de ontblote torso zo voor je opdoemen.

Zo verzeilt Motivik een paar keer in een soort verzwaarde glamrocksituatie. Het begin van Souls In Torment is nog een voorbeeld, dat dan wel voortgaat met een Slayer-esk gezongen thrashaanval met melodieus cirkelende haken. Even later met een knetterende solo. Zonder dat begin (en wat lijkt op een productiefout op het einde), had dat een fantastisch nummer geweest. Hetzelfde met Undismembered. Dat bevat een hele vette mid-tempo riff met harmonieuze verfraaiingen en opnieuw zo’n derde laag melodieus bladgoud. Totdat de zang invalt en de strofe op een sisser uitdraait.

Wie dat liever omgezet heeft in namen: Steel Panther dat Overkill aanrandt in Gothenburg.  Nog een laatste waarschuwing misschien: het slotnummer is de ballad. Maar laat je daardoor niet demotivikeren, want Death Of The Gunman is voor de rest prima.

Score:

75/100

Label:

Rox Records, 2020

Tracklisting:

 1. Inception
 2. Away
 3. Lament
 4. The Past Of Tomorrow
 5. Souls In Torment
 6. Undismembered
 7. On The Way Down
 8. Pale Rider
 9. Let It Be Known

Line-up:

 • Ryan Roebuck – Instrumenten
 • Courtney Simmons – Zang

Links: