Mortuorial Eclipse – Urushdaur

Mortuorial Eclipse is een Argentijnse symfonische blackened deathmetalband, opgericht in 2007. In 2011 deelde de band het podium met blackmetal-gigant Dark Funeral en deathmetalband Krisiun tijdens een internationale toer in Brazilië. Een jaar later lanceerde de band het debuutalbum The AethyrsCall.

Dit jaar komt het tweede studioalbum Urushdaur uit. Het album opent met een griezelig instrumentaal nummer die bij mij gelijk hoge verwachtingen schept voor de volgende nummers. En zowaar start het tweede nummer Ruin Empire met een bombastisch intro en gaat over in snoeiharde deathmetal. Na ongeveer dertig seconden komt Nefass aan bod, wiens stem sterk doet denken aan Nergal (Behemoth). De drumpartijen van Verin zijn retestrak en de gitaarpartijen klinken angstaanjagend. De orkestratie van Baal Herith geeft het geheel een duister randje in een soortgelijke stijl van bands als Dimmu Borgir en Fleshgod Apocalypse. Geen slecht begin dus.

De rest van het album zet over het algemeen deze stijl voort: duistere orkestratie, zware gitaarpartijen, retestrakke drums en bloedstollende vocalen. Dit alles is verdeeld over negen tracks met een totale speelduur van vijfendertig minuten.

Een uitschieter is het instrumentale nummer getiteld Beyond The Sands Of Perdition. Dit nummer heeft een oosterse klank en wijkt daarmee af van de rest. Het lijkt een vreemde keuze van Mortuorial Eclipse, maar zodra In Extremis begint worden de twijfels bij mij weggenomen en past het toch weer bij het geheel.

Zijn er dan nog verdere op-of aanmerkingen op het album? Jazeker! Zo overheerst het orkest en de zang in bijna elk nummer, waardoor de gitaar riffs vaak wegvallen in het geheel. Daarnaast heb ik niet het gevoel dat de band een uniek en duidelijk herkenbaar geluid heeft. Sterker nog: als je het orkest en de instrumentale nummers weg laat zou dit album met gemak in de discografie van Behemoth passen.

Eindoordeel: een album vol zware en bombastische nummers, maar echt origineel is het niet.

Score:

70/100

Label:

Art Gates Records, 2018

Tracklist:

 1. Lost Bloodline
 2. Ruin Empire
 3. Arcane Legacy Of Astral Numina
 4. Secrets Of The Revenants
 5. Ophis Martys
 6. Cult Of The Carnal Disarray
 7. Beyond The Sands Of Perdition
 8. In Extremis
 9. Edge Of The Dark Portent

Line-up:

 • Nefass – zang, gitaar
 • Baal Herith – keyboard
 • Verin – drums
 • Radna – basgitaar

Links: