Mors Principium Est – Dawn of the 5th Era

Mors Principium Est – Dawn of the 5th Era
AFM Records, 2014

Sinds het prille begin van de band behoort deze eigenlijk al tot de top van de Scandinavische melodeath. Ieder album is kwalitatief uitermate sterk, nergens laat de band steken vallen, telkens valt de mond open van bewondering. Het vijfde album zou geen uitzondering worden op die regel. De Fransman Kevin Verlay speelt voor het eerst mee op gitaar met Mors Principium Est, het was vooral afwachten wat zijn komst zou betekenen voor het eindgeluid.

En jawel hoor, het oude getrouwe flitsende gitaarwerk laat meteen horen dat de inspiratie nog lang niet op is. Dawn of the 5th Era trekt de lijn door van …and Death Said Live door, een lijn die gekenmerkt wordt door meer power en minder atmosfeer. Persoonlijk mis ik de synth-gelaagdheid wel en ook de electronische effecten vond ik een meerwaarde, maar het is zoals het is. Mors Principium Est heeft gelukkig wel het verstand om geen NWOAHM-additieven te gebruiken om zijn speelstijl krachtiger te maken, en houdt het bij pure gezwindheid en Fins/Zweedse techniek die zich uit in virtuositeit en dubbelbassende melodeath uit de oude doos. Hier en daar treedt er wat gewenning op tijdens de derde/vierde luisterbeurt, omdat Mors Principium Est meer gebruik maakt van herhaling binnen de nummers. Die “traditionelere” aanpak mag geen gewoonte worden, we hebben als genoeg powermetalbands die pretenderen melodeath te spelen. Ook de steeds groter wordende bombast in de drumpartijen is iets wat steeds vaker te horen is bij Mors Principium Est (I Am War) al moet ik stiekem wel toegeven dat dit de band wel goed afgaat.

Een terugkeer naar de eerste albums zit er vooralsnog niet in, het is alleen de vraag of we daar rouwig om moeten zijn. Wie de band niet hartstochtelijk volgt omwille Inhumanity zal er geen problemen mee hebben, de rest moet zien af te raken van de nostalgie en horen wat het heden te bieden heeft. Dawn of the 5th Era is namelijk een prima plaat die je op zichzelf moet proberen te beluisteren. In ieder geval is deze “core”-loze melodeath duizend keer interessanter dan dat generische spul uit de Duitse en Amerikaanse fabrieken. Persoonlijke favoriet: Wrath of Indra (snel!!!).

Tracklisting:Mors Principium Est

 1. Enter the Asylum
 2. God Has Fallen
 3. Leader of the Titans
 4. We Are the Sleep
 5. Innocence Lost
 6. I Am War
 7. Monster in Me
 8. Apricity
 9. Wrath of Indra
 10. The Journey
 11. The Forsaken

Line-up:

 • Mikko Sipola – Drums
 • Ville Viljanen – Strot
 • Teemu Heinola – Bas
 • Andy Gillion – Gitaar
 • Kevin Verlay – Gitaar

Links: