Mormânt de Snagov – Exquisite Aspects of Wrath

Geen idee waarom ik nu al voor de tweede keer koos voor deze Finse band waar zo goed als niemand ooit van hoorde. Om de ene of andere reden ligt deze band me, ondanks het feit dat er niet zo waanzinnig veel mee aan de hand is. De Finnen, die gek zijn op Roemeense horrorverhalen, maken een soort van dark of black metal, die je best kan vergelijken met een mix van Gloomy Grim, Cradle of Filth, Rotting Christ, Dark Fortress en Ajattara. Ze brengen variaties op gothicthema’s, ze spelen met doom en black metal. Ik noem het voor het gemak maar even dark metal dus. Dark horror metal, ook al zou je ze dat niet aangeven als je de bandfoto bekijkt.


In feite heb ik alles al verteld. Moet ik nog wat verder gaan? Jullie kunnen het net als ik mogelijk aangenaam vinden dat de meestal ontdubbelde scream/grunt bijzonder verstaanbaar in de mix gezet werd en daardoor alle teksten zo goed als integraal gevolgd kunnen worden zonder tekstboekje. Qua productie en overall sound kan ik meegeven dat dit ietwat gedateerd klinkt allemaal (de typische jaren negentig synths bijvoorbeeld), iets wat ik persoonlijk ervaar als een positieve zaak. De midtemponummers blijven ook gespaard van obligatoire blastpartijen, ook al zijn Zweedse meloblack invloeden nooit echt veraf. Mormânt de Snagov heeft enkele betoverende – duistere – melodielijnen in de aanbieding, die je zowel bij duivelse blackmetalbands als Scandinavische oldschool melodeathmetalbands als melancholische (gothic) doommetalbands zou kunnen injecteren, waardoor het naar mijn aanvoelen ook genreoverstijgend goed wordt. Sfeervol en memorabel, met een overall creepy feel die nergens in die mate gaat domineren dat het een pathetische soundtrack wordt van een zoveelste zombie B-film.

Deze band verdient absoluut zeker meer aandacht. Deze band heeft iets, en dat iets is helemaal tot uiting gekomen op dit doordachte Exquisite Aspects of Wrath. Je moet er even naar zoeken, laten inwerken, zijn ding laten doen. Verwacht geen overdosis agressie of brutaliteit, dit is een stuk subtieler. Ik zet hem alvast in mijn jaarlijst.

Luistertips: The Dream Forlorn, Words Corrupted, Saturated with Hate. En de Sentenced cover Bleed!

Score:

84/100

Label:

Pest Records, 2022

Tracklisting:

1. Words Corrupted
2. Themis Supreme
3. Insignificant Perception
4. The Dream Forlorn
5. Nothing but Lies
6. Bleed
7. Saturated with Hate
8. Eeaten from Within
9. The Vague End

Line-up:

  • Pekka Jokela – Drums
  • Miska Lehtivuori – Keel, gitaar
  • Pekka Venho – Bas
  • Ville Pekkala – Gitaar

Links: