Mork – Den vandrende skygge

Mork – Den vandrende skygge
HSP Productions, 2016

Het debuut van het Noorse Mork uit 2013, genaamd Isebakke, werd destijds besproken door collega Yves. Hij vond het niet bepaald subliem. Deze nieuwe release kreeg ik te verwerken en ik vind het … subliem. Het kan verkeren. Pure Noorse lo-fi blackmetal van een hoog niveau, al zullen de meningen daarover danig uiteen lopen.

Ik kan heel weinig negatiefs vertellen over dit album, dat weliswaar bol staat van de negatieve energie. Ieder nummer is een authentieke constructie vol ijzig gestemde, krakende Noorse gitaarklanken en een sfeervolle bas, aangevuld met zeer indrukwekkende, onbehandelde uptempo drumslagen en oldschool bezeten vocalen. Daarbij is de opbouw in de nummers enorm sterk en vol spanning (Ravnens Natterike Kaller), de drums echt indrukwekkend “echt” en stevig (Død & Begravet) en de riffs zwartmagisch (Enden Ligger Ved Berget). Zelfs de viool in Den Vandrende Skygge is betoverend. Wat wil een mens nog meer? Misschien het feit dat Noctuno Culto meedoet op Hudbreiderens Revir.

30% Darkthrone, 15% Burzum, 5% Satyricon en 50% Mork, goed voor 85 punten en een plaats bij mijn beste 20 platen van 2016. Laat de getalletjes hun werk doen, maar check het vooral zelf. Noorse black metal heren (en dame), als je er “affiniteit” mee hebt, check dan deze (en niet Svartelder).

Tracklisting:
Mork

 1. Skogens dyp
 2. I sluket av myra
 3. Den lukkede porten
 4. Hudbreiderens revir
 5. Død og begravet
 6. Den vandrende skygge
 7. Enden ligger ved berget
 8. Morkent
 9. Ravnens natterike kaller
 10. Invertert korsfestelse

Line-up:

 • Thomas Eriksen – Keel, snaren
 • Lucass – Drums

Links: