Morild – Så kom mørket…

We besparen u even de volledige titel van dit blackmetalwerk uit Kopenhagen, want dan zou de eerste alinea van deze review er al meteen op zitten. Op zich volstaat Så kom mørket…, wat vertaald mag worden als ‘en zo kwam de duisternis’. Na een EP vorig jaar te hebben losgelaten, vormt dit de eerste langspeler.

Dit is black metal die niet al te toegankelijk klinkt, en dat heeft vooral te maken met de geluidskwaliteit. De erg doffe drums en snijdende atmosferische klanken en slepende ruis moet je wel wat luisterbeurten geven vooraleer je erlangs kan luisteren. Het doet op heel wat momenten denken aan de overdaad die Xasthur in de beginjaren levert, maar dan wat monotoner gebracht en met brakke sound, of in elk geval toch op de openingstrack. Vanaf En sort sky af minder trekt de band ten strijde met een overdosis aan drumgebeuk, met daarnaast vocalen en oldschool geweld dat me wat aan Nokturnal Mortum doet denken, maar zonder de vrolijke deuntjes ertussen. Halverwege deze track is het zelfs even niet om aan te horen door de waas aan feedback die op je af komt.

Jammer van zulke momenten, want als deze band wat gas terugneemt op de volgende tracks, hoor je dat het geheel aardig afwisselend in elkaar zit en er zo’n heerlijke atmosferiek over deze tracks ligt. Lieveling op dit debuut is op die manier voor mij het middelste nummer Frosset Fast I Mit Indre, dat verdraaid goed is opgebouwd. Op de goede momenten doet het denken aan de oude duisternis van Scott Connor en aanverwanten, en dat is een vergelijking die ik niet al te snel maak. Hopelijk kuisen ze de productie wat op, want als de bandleden het geheel luisterbaar maken dan hebben ze goud in hun handen.

Score:

70/100

Label:

Indisciplinarian, 2019

Tracklisting:

 1. Så kom mørket og tog mig på ordet
 2. En sort sky af minder
 3. I afgørende stunder
 4. Frosset fast til mit indre
 5. Jeg håber det forsvinder med lyset
 6. At dø eller blive fri

Line-up:

 • Kristoffer Alm – Bas, zang
 • Simon Frenning Sørensen – Drums, zang
 • Jakob Georg Nielsen – Gitaar
 • Lasse Heidner – Gitaar
 • Tue Krebs Roikjer – Gitaar, zang

Links: