Mordkaul – Dress Code: Blood

U bent uitgenodigd om de voorstelling van het eerste kindje van Mordkaul bij te wonen. Let wel, Dress Code: Blood. De ouders – (ex-)partners van Diablo Blvd, Hell City, Storm Upon The Masses, Furia, Bliksem, The Seventh en nog enkele Antwerpse metalfamilies – zouden het op prijs stellen als u dus eerst een viroloog, het mag ook een andere maatschappijhatende tunnelvisionair zijn, open snijdt en die enige seconden boven het hoofd tilt alvorens het doopfeest bij te wonen. De was is nadien zelf te doen.

Voor de viering legt Mordkaul beslag op een uit robuust gitaarmarmer en triomfantelijk drumfundament opgetrokken geluidskathedraal. Daarin zinderen de melodieuze hak- en haakofferandes even machtig dan de ceremonieel of anders heroïsch wapperende tremelovaandels. Alleen hadden we meer melodieuze glans aan de doopvont verwacht van een melodic deathmetalband. In plaats daarvan barst het koper zo ongeveer onder het noeste strijdgeweld dat van de snaarstenigingen uitgaat. Misschien ietwat atypisch voor een doopviering, maar dat had je met een dresscode als bloed natuurlijk kunnen verwachten.

Wel typisch Zweeds is de old school groove die in de titeltrack en All Out War nog meer variatie in het rifffestijn zwengelt. Zover dat nog nodig zou zijn. Door die dikgelaagde gitaren, komen de riffs met snellere chugs  weliswaar wat moeilijker tot hun recht. Aan datzelfde tempo klotsen de melodieuze en harmonieuze riffs het wijwater dan weer feller in het rond. De draconische en keurig op- en afbouwende drumpavementen, geleiden het doopsel vervolgens naar de receptie.

Daar staan de glazen zuivere en versgeperste screamzang klaar. Nu en dan mengt de mixoloog er een bijtende grunt in, voor wie het wat agressiever lust. Tip van de ceremoniemeester: Virgin Whore, dat zowel de heroïsche melodiegolven als de verwoestende krijgsriffs van Amon Amarth het sterkst benadert. Bij het handjes schudden en wangen kussen nog snel de boodschap dat er iets meer vocale variatie mogelijk moet zijn en dat de gitaarsound iets guller voor de melodie en strenger voor de zwaartekracht mag zijn voor het communiefeest. Met iets dat de genen van Mordkaul heeft, mag de lat hoog liggen. Dat ligt ze trouwens ook bij de droogkuis die de kledij van de doopvierders mag wassen.

Score:

83/100

Label:

WormHoleDeath, 2021

Tracklisting:

 1. Damnation
 2. Dress Code: Blood
 3. Onwards To Hell
 4. A Swarm Of Illusion
 5. All Out War
 6. Eve
 7. Aurora
 8. Bring Me Her Head
 9. Virgin Whore
 10. The Widow Black

Line-up:

 • Tim Bekaert – Gitaar
 • Vincent Noben – Lead gitaar
 • Tommy Goffin – Vocalen
 • Jan Rammeloo – Basgitaar
 • Tony Van den Eynde – Drums

Links: